ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»През есента кръвното играе

През есента кръвното играе

Измерване на кръвното налягане

В месеците, предхождащи най-студеното време през годината, винаги се увеличават оплакванията от повишено или ниско кръвно налягане.

Подобни проблеми съществуват при хората през цялата година, но в този период те са най-осезаеми.

За повишено се смята налягането, по-високо от 130/80. Това състояние се нарича артериална хипертензия. Във всеки десети случай повишеното кръвно налягане е симптом за някакво друго заболяване или на състояния, съпровождани от скокове в налягането.

Тази хипертония се нарича симптоматична. Ето кои са причините за високото кръвно и как да избегнете рисковете през периода на промени във времето.

1. Нарушение на тонуса на кръвоносните съдове - ако резултатите показват нарушения в съдовия тонус, вашият проблем са нарича "обикновена" хипертонична болест и трябва да приемате специални препарати за поддържане на своето налягане в норма. Какъв точно медикамент е подходящ именно за вас, следва да прецени вашият личен лекар или кардиолог.

2. Проблеми с бъбреците - почти винаги повишено налягане се регистрира при наличие на бъбречно заболяване - пиелонефрет или камъни в бъбреците. Изостреният простатит при мъжете също може да бъде причина за повишеното налягане.

3. Хормонални нарушения - око при кръвните изследвания се установи недостиг на калий, а повишеното налягане е съчетано с мускулна отпадналост, това е признак за недостиг на алдостерон.

Ако вашето налягане се повишава от пристъпи, а кризите са съпроводени с бледност, потене, учестено сърцебиене, треперене или отслабване, то тогава е възможно наличието на феохромоцитома – доброкачествено новообразувание на надбъбречната жлеза.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest