ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Кои шампоани и балсами увреждат косата

Кои шампоани и балсами увреждат косата

РалицаРалица
Новак
15737
Кои шампоани и балсами увреждат косата

Има много причини за косопада и изтъняването на косата. Сред тях може да бъде хормоналния дисбаланс, генетиката, както и различни болестни състояния. Виновни за лошото състояние на косата са и нездравословния начин на живот, неправилното хранене и пр.

Едва ли обаче сте предполагали, че употребата на някои шампоани може да доведе до косопад или нездрава коса. Като цяло основната задача на шампоана е да измие косата и скалпа и да я пази от всекидневната мърсотия. Вместо това обаче много шампоани и балсами са промотирани като средства, чрез които косите ви стават по-ароматни, обемни и стилни.

Кои шампоани и балсами увреждат косата

Доказателство за това са комерсиалните реклами по телевизията с участието на лъскави звезди от екрана, които изкушават „простосмъртните” да изтичат и купят и използват конкретния продукт. Голяма част от потребителите обаче остават разочаровани. Истината е, че за приготвянето на повечето шампоани и балсами за коса се използват силни химични съставки, които могат да причинят косопад и преждевременно посивяване на косите, включително и увреждане на космения фоликул. Все пак не всички измиващи средства за коса имат такъв ефект.

Кои шампоани и балсами увреждат косата

Най-важното действие в случая е правилния избор.

Как да изберем подходящия шампоан и балсам?

Първо обърнете внимание на алкалния състав в марката шампоан, на която сте се спрели, тъй като козметиката на алкална основа може да увреди скалпа и косата.

Нива от 4.5 до 5.5 са нормални за киселинния баланс (pH) на всички типове коса. Тези нива са безвредни за здравето на косата ви.

Изчитайте внимателно съставките на купуваната от вас козметика. Не се предоверявайте на етикетите, които обещават екстра обем, тъй като шампоаните с подобно „предназначение” съдържат най-много химикали, увреждащи структурата на косъма. Шампоаните с висок алкален баланс могат дори да предизвикат промяна в цвета и здравината на косата.

Както шампоана, така и балсама трябва да бъдат съобразени с вашето pH. Ако това условие бъде изпълнено, няма място за притеснения, козметиката ще изпълнява функциите, за които е предназначена.

Старайте се да подбирате шампоани и балсами с естествени съставки, които имат превантивен ефект срещу косопада, акумулирането на мърсотия и запушването на порите. Избягвайте употребата на измиващи средства, съдържащи съставки от животински произход. Най-подходящото място, където можете да търсите козметика, която няма да ви навреди, са аптеките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest