ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Защо треперим през зимата

Защо треперим през зимата

Нина НордНина Норд
Джедай
2k372
Защо треперим през зимата
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)-14%
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
11.18 лв.
Виж ››

Треперенето е рефлекс на тялото, който е предизвикан от студа. Когато чувстваме студ, нервните сигнали от главния мозък преминават към гръбначния мозък, съобщавайки на мускулите, че трябва да превключват бързо от свиване към разпускане, което предизвиква ефекта на треперенето.

Челюстта ни също може да трепери, което обяснява тракането на зъбите когато ни е студено. При бързото свиване и отпускане на мускулите тялото ни изработва топлина за да се стопли.

Студеното време не е предпоставка за разболяване. Причина за пика на вирусните заболявания е факта, че хората прекарват повече време в помещения, където е топло и много лесно се разпространяват вирусите. Тъй като повечето заболявания са вирусни, можете да ги прихванете само ако е имало контакт с болен човек.

Зимата е период, в който често ни привлича по-мазната храна. Храната с по-голямо съдържание на въглехидрати и мазната храна ни помага да се чувстваме по-добре, тъй като ни доставя удоволствие и увеличава нивото на серотонин.

Ако имате проблеми със ставите в резултат на травма, артрит или възрастови изменения, то може да забележите промяна в усещанията в зависимост от времето.

Заради промяна в налягането на възпалената става, която сама по себе си е доста тясно пространство, тя започва да се свива, което води до усещане за болка.

Зимата лишава нашата кожа от влага, което води до нейното изсушаване. Устните са особено податливи на изсъхване, тъй като повърхността им е лигавична и функционира най-добре леко влажна.

Когато подсъзнателно облизваме устни за да ги навлажним, всъщност само засилваме изсъхването. Това може да се сравни с постоянното миене на ръцете. Прекалено честото въздействие на водата лишава повърхността на кожата на ръцете от влага.

Добре е в студеното време да се обличаме на слоеве. Така можете да регулирате топлината, добавяйки или сваляйки ненужната дреха. Избирайте водоустойчиви връхни дрехи, които да предпазват и от вятър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest