ezine.bg»Статии»За Дома»Двор и Градина»Как да си направим градина в бутилка

Как да си направим градина в бутилка

Нина НордНина Норд
Джедай
2k373
Как да си направим градина в бутилка
Дозатор за течен сапун за мивка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Дозатор за течен сапун за мивка
25.50 лв.
Виж ››

Ако нямате къде да държите много саксии, а обичате стайните растения, украсете дома си с миниоранжерия в бутилка или аквариум. Това може да е прекрасен подарък за ваш близък.

Ще ви трябват съд с интересна форма – аквариум, голяма стъклена чаша, бутилка, които обаче трябва да са с херметично затварящ се капак. Необходим ви е дренаж – можете да си го набавите от цветарски магазин.

Също така ви трябват дървени въглища, почвена смес, растения, декорации във вид на камъни, раковини, изкуствени насекоми, клонки. Необходими са ви лопатка, остър нож, пластмасова макара от конци за натъпкване на пръстта, пулверизатор, гъба за изчистване на стените на съда, прикрепена върху кука за плетене, и две дълги пръчици.

Ако предпочитате съдът да е с тясно гърло, ще се наложи да удължите инструментите с помощта на дълги куки за плетене. За градината в бутилка са подходящи растения, които обичат влажния климат.

Това са най-вече тропическите растения. Те трябва да са с плитка коренова система. Най-подходящи са растения, които изискват минимални грижи. Вместо дренаж можете да използвате хидрогел, тогава ще отпадне и нуждата от въглища.

На дъното на съда се разпределя дренажът на слой от три сантиметра. Върху него се изсипват слой от натрошени въглища – около два сантиметра.

Въглищата абсорбират излишната влага и предотвратяват лошата миризма при излишна влага. Върху въглищата се разпределя влажната почвена смес – около три сантиметра.

С макарата се натъпква добре почвата. С лопатка се правят дупки за посаждането на растенията. Преди да ги посадим, отрязваме дългите им корени, за да се развиват бавно.

Първо се садят растенията покрай стените на съда, а после в средата. Ако съдът е с тясно гърло, растенията се засаждат с помощта на две дълги пръчици.

Посадените растения се навлажняват с пулверизатор. Декорират се с камъни и раковини. Съдът се почиства с гъбата, закрепена за куката за плетене.

Съдът се затваря херметически. Ако сутрин има конденз, но следобяд изчезва, всичко е наред. Но ако не изчезва, от време на време капачката трябва да се маха.

Ако няма конденз, влагата е недостатъчна. От време на време трябва да се подрязват растенията. Те не се нуждаят от поливане, освен когато не се образува конденз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest