ezine.bg»Статии»Спорт и Диети»Здравословно Хранене»Индийско растение залъгва глада

Индийско растение залъгва глада

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1529
Стевия
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
Практичен аксесоар за вашия дом:
Диспенсър за напитки Inovagoods - 3.5 литра
79.00 лв.
Виж ››

В Индия расте специално растение, което се нарича калир-канда, което на местния език означава „излъжи стомаха”. След като изяде две листенца от растението, човек не чувства глад в продължение на няколко дни, въпреки че растението не съдържа хранителни вещества.

Уникалното свойство на растението да създава илюзия за засищане се използва в приготвянето на хапчета от листата му, за да бъдат използвани от хора с наднормено тегло.

Листата на парагвайския храст стевия са триста пъти по-сладки от захарта, а листата на мексиканската захарна трева са хиляда пъти по-сладки от захарта. Червените плодове на растението Тоуматокус данели от африканската савана са две хиляди пъти по-сладки от захарта.

В Западна Африка расте най-сладкото растение в целия свят – това е храстът кетемф, който съдържа веществото тоуматин. Листата му превъзхождат по сладост захарта десет хиляди пъти.

Някои от растенията, като например лимският фасул и обикновената царевица могат да се борят с насекоми. Те отделят летливи вещества, които привличат осите. Жилещите насекоми убиват гъсениците, които се хранят с растението и го разболяват или убиват.

Глад

Един хектар борова гора за едно денонощие отделя в амосферата око пет килограма летливи фитонциди, които унищожават много микроорганизми във въздуха.

Затова в горите със стари и млади иглолистни дървета въздухът на практика е стерилен, тъй като съдържа около двеста бактерии на един кубичен метър, което го прави полезен за хората.

Орехите превъзхождат петдесет пъти цитрусовите плодове по съдържание на витамин С. Витамини от групата В, които се съдържат във вкусните орехи, се борят с мускулната умора.

Древногръцкият историк Херодот твърдял, че жреците в Древен Вавилон забранявали на обикновените хора да консумират орехи, тъй като тези ядки спомагат за умствената дейност, а простолюдието нямало нужда от това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest