ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво да правим при болки в сърцето

Какво да правим при болки в сърцето

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1520
Какво да правим при болки в сърцето

Случвало ли ви се е, когато гоните автобуса да усетите силна режеща болка в лявата част на гръдния кош? Това може да се дължи на физическо натоварване. Но когато болката се разспространи към лявата ръка, шията и долната челюст – това е признак за проблеми в сърдечната област, което налага посещение при кардиолог. Най–често симптомите са остра болка, стягане, парене и задух. Има няколко причини за това:

1. Болка след физическо натоварване – най-често става въпрос за стенокардия, позната още като гръдна жаба. Тя е една от формите на исхемична болест при сърцето. Симптомите при нея са задух, парене, натиск. Добре е в такъв случай да разполагате с таблетка нитроглицерин. Той има съдоразширяващо действие, прилага се под езика и обикновено симптомите отшумяват бързо. При липса на нитроглицерин – симптомите отшумяват след няколко минути. Исхемичната болест се характеризира с недостиг на кислород за сърцето, поради запушване на артериите с атеросклеротични образувания. Тя е главната причина за инфаркт на миокарда, затова при съмнения за стенокардия незабавно потърсете консултация от специалист.

2. Болка в гърдите след простуда – тя най-вероятно се дължи на сърдечната уязвимост към микробните токсини или на възпаление на вътрешната сърдечна обвивка - ендокардит.

3. По време на покой – усеща се тъпа болка с пробождания и обикновено се дължи на депресия или други подобни състояния на нервна основа. При повишаване на сърдечните удари над 180-200 в минута се наблюдава тахикардия (бързо сърцебиене). Над 70 хиляди българи страдат от това заболяване.

Какво да правим при болки в сърцето

Дискомфортът в сърдечната област (т.нар. болка в сърцето) е характерен за по-напредналата възраст, хора с наднормено тегло, пушачи и др. При настъпване на някои от симптомите незабавно потърсете консултация от кардиолог, който най-точно може да определи причините и да назначи конкретно лечение. При остри състояния извикайте Бърза помощ, а докато чакате да дойде:

- осигурете си приток на чист въздух.

- легнете в удобно положение.

- освободете се от притискащи дрехи и колани.

- при възможност – сложете таблетка нитроглицерин под езика си.

Профилактичните прегледи при кардиолог, здравословно хранене, както и физическа активност, са най-добрите мерки, които можете да предприемете преди да е станало твърде късно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest