Псориазис

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1540
Псориазис
Електронен термометър за деца-16%
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
7.14 лв.
Виж ››

Псориазисът е хронично автоимунно заболяване на кожата, като причините за възникването му са все още неясни. Болестта е свързана с дисфункция на Т-клетките на кожата. Тези клетки подпомагат защитата на тялото от инфекции и заболявания. При псориазис клетките стават толкова активни, че предизвикват различен имунен отговор, водещ до възпаление и бърз цикъл на диференциация – базалните кожни клетки достигат роговия слой.

Казано с други думи, клетките които нормално узряват за около 28 дни, достигат повърхностния слой на кожата и отпадат след това, за да бъдат заменени от други, а при тази болест не узряват, а нарастват бързо, като достигат повърхностния слой за 5-6 дни. В следствие на това се появяват плътни блестящи, червени или бели кожни плаки. Наблюдението на разпространението му показва тенденция за генетична обремененост. Симптомите му се появяват, влошават се и изчезват спонтанно. Болестта не е заразна.

Причини за псориазис

Както стана ясно по-горе не е ясна точна причина за развитието на това псориазис. Много вероятно е то да е резултат от събирането на няколко фактора, като един от тях е наследствената обремененост. Важна роля играе имунната система – дисфункция на Т-клетките на кожата са причина за появата на псориазис. Други причини могат да бъдат: климат – като студеният климат влошава състоянието на заболяването; стрес – влиянието на стреса не е доказано, но може да се окаже отключващ или влошаващ състоянието фактор; алкохол; инфекция; реакция към медикаменти. Слънчевата светлина оказва добро влияние на повечето пациенти. И все пак няма доказателства за това кой точно фактор води до проявата на това състояние.

Симптоми при псориазис

Псориазисът се характеризира с червени лющещи се плаки по кожата – червени петна, които могат да са приповдигнати. При олющване на мястото може да има зона на кървене или да се достига до розов епителен слой. Докосването на петната при някои форми на псориазис води до разпадането на сквамите на бял прах. Обикновено се появяват в областите около лактите, колената, скалпа, но може да се появят навсякъде по кожата. С напредването на болестта биват засегната и ноктите на краката и ръцете, които пожълтяват, вдлъбват се и падат. В близо 15% от случаите може да се появи форма на артрит наречена псориазисен артрит. Три са формите на псориазис – лека, средна и тежка. Определят се от това, какъв процент от кожата обхващат петната. При тежката форма петна се появяват и по лицето.

Всички хора могат да се разболеят от псориазис, но най-често се проявява след 20 годишна възраст.

Лечение на псориазис

Ако са налице някои от симптомите на псориазис потърсете лекар за установяване на диагноза. Обикновено без изследвания, дерматолог може да разпознае заболяването само по петната по кожата. Дори и с потвърдена диагноза трябва да сте наясно, че няма точно лечение. Има неща, от които болестта се повлиява добре и сега ще разгледаме някои от тях.

Три са основните начини да се справите или да повлияете (ограничите) това заболяване: подходящ хранителен режим, подходящи мазила и слънчеви бани.

Псориазис на Ръката

Кожата трябва да се поддържа добре хидратирана чрез използването на подходящи мехлеми, балсами и кремове. Най-добре е те да бъдат препоръчани от дерматолог, може да се обърнете и към лекар, който се занимава с хомеопатия. Нужно е да избягвате всякакви препарати за къдрене, шампоани, парфюми и др. За измиване използвайте катранен сапун. Ваната с хладка вода също е подходяща, може да я допълните със зехтин. Ако искате да пробвате нетрадиционна медицина, може да се обърнете към билкар. Добре е той да е препоръчан. Ако използвате мехлем или билки, стриктно наблюдавайте състоянието си, ако започне да се влошава, незабавно спрете билките и се обърнете към квалифициран дерматолог.

Слънчевите бани оказват благоприятно влияние на псориазис. Но е важно да се правят сутрин до 10-11 часа и вечер след 17.00 часа. Това е така, защото слънцето по това време на деня е щадящо. Ще се възползвате от полезните слънчеви лъчи, без те да увреждат кожата. Кожното изгаряне допълнително ще влоши вашето състояние, така че се опитайте в горещите слънчеви дни между 11.00 и 17.00 часа да сте на сянка. Според наблюденията върху хора с такова заболяване, морската вода също оказва благоприятно влияние.

Храненето е от особено голямо значение, добре е да е здравословно. Опитайте да осигурите в менюто си храни богати на омега-3 мастни киселини, като сьомгата например. От морските деликатеси избягвайте мидите и изобщо тези, които имат черупки. Полезни са и зелените салати, пълнозърнестите храни и др. Избягвайте червеното месо и мазнините, млечните продукти и всички храни, които ги съдържат – сладолед, кекс, шоколад. Алкохолът и кафето не се препоръчват.

Най-добре е да си направите хранителен режим, като внимателно следите при какви храни и напитки състоянието ви се влошава и при кои се подобрява. Може да си водите записки за това какво сте яли и дали това е довело до някакви промени. Разбира се е важно да вземете предвид и другите фактори. Ако сте се хранили добре, но сте били на слънце по обяд през лятото и да кажем след това има влошаване на състоянието, би било трудно да се определи дали слънцето или храната са влошили симптомите. Ако не можете да се справите сами с тази задача, консултирайте се с лекар.

Може да опитате нетрадиционен начин на лечение: психотерапия за стрес, билки за прочистване на организма или диета, но за тези методи се обърнете към хора, които имат дълъг опит с това.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
57
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Калина
Калина
14.05.2015 12:23
За псориазис мога да препоръчам кремът, който мой познат изобрети. Реално, той се предлага за рани и други кожни проблеми, но реших да пробвам дали ще повлияе на псориазисът... и учудващо подейства. Нарича се звънчев крем, много е ефикасен
0
2
ivanka
ivanka
19.11.2015 16:13
kak da razbera za zvancev krem
0
0
стоил
стоил
16.11.2015 20:45
ами защо само загатвате за този крем дайте повече инфо знаете колко хора страдат от тази болест
3
0
ланс ли
ланс ли
05.08.2015 19:37
Как да намеря звънчев крем
0
5