ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Как вреди марихуаната на мозъка

Как вреди марихуаната на мозъка

Как вреди марихуаната на мозъка
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

Марихуаната, известна още на улицата като ганджа, джойнт, лула на мира, както и с много други названия, се получава от цветовете, семената и листата на растението канабис. Марихуаната съдържа повече от 60 канабиноиди и психоактивни съединения. Основното активно химично съединение е THC или тетрахидроканабинол. Човечеството използва канабиса още от древните времена, но тенденцията за употреба като медицински продукт и средство за развлечение се засилва към 20 век. Прекалената употреба на марихуана, в съчетание с неблагоприятните ефекти, особено върху мозъка и белите дробове, са предизвикали по-голямата част от страните в света да забранят използването, притежаването и продажбата на този наркотик.

Когато се консумира марихуана, активното вещество ТНС се пренася чрез кръвния поток до мозъка. Там то се свързва с канабиноидните рецептори на нервните клетки, като по този начин променя тяхната дейност. Тези рецептори се намират в зоните за мозъка, контролиращи паметта, мисленето, усещането за удоволствие, концентрацията и др. Марихуаната оказва неблагоприятно въздействие върху повечето от тези дейности.

Как вреди марихуаната на мозъка

ТНС оказва влияние върху производството и освобождаването на невротрансмитера допамин, като така стимулира тази част на мозъка, създаваща усещането за удоволствие. Ето защо лицата, употребили марихуана, се чувстват въодушевени. Доказано е, че ефектите от последния прием на марихуана продължават няколко дни или седмици. След началната фаза на приповдигнато настроение и щастие обикновено се наблюдава сънливост и депресия. Злоупотребата с марихуана може да доведе също до тревожност и паника, придружени от чувства на страх и недоверие.

Редовната употреба на марихуана може да доведе до пристрастяване. Внезапното отказване след дълъг прием води до раздразнителност, загуба на апетит, безсъние и т.н. Някои изследвания предполагат връзката между употребата на марихуана с тревожността, суицидния риск (склонност към самоубийство) и дори шизофрения. Все още няма доказателства за връзката между употребата на канабис и психическите заболявания. Приемът на високи дози марихуана може да доведе до психични реакции като халюцинации и заблуди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
54
48
310
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (21)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
18.07.2018 23:41
Всяко нещо вреди ,когато е използвано неправилно. Когато използваме автомобил ние стоим на седалката в купето. Не заставаме отпред при двигателя, нито долу пред гумите. Всяко от тези неща би било пагубно. Тогава за нашите лоши преживявания няма да е виновен автомобилът , а неговото неправилно използване. Разните страхове, депресии... ми хубаво . Щом някой се страхува от тях, нормално е да ги изпита. Хората изпадат в депресии и страхове и без наркотици. Преди всичко , трябва да се използват нещата по правилният начин. Ако сме малоумни , то всичко на този свят може да ни убие и ще сме си само ние виновни. Така че не ми се жалвайте кой какво изпитвал. Страхливия ще го е страх винаги, депресивния ще изпада в депресии винаги . Щом не е успял да се пребори с това , не са му наркотиците проблема. Умствено болни хора тръгнали да се дрогират. И какво очакват? В космоса по долни гащи не се ходи. Всяко дете знае, че си трябва скафандър.
0
0
Баща ви
Баща ви
10.07.2015 16:57
Много грешите ама карай един мъдрец е казал не отваряй очите на този който не иска да види истината
а някой хубавец даже е написал че марихуаната е по вредна от алкохола и цигарите Божеее прибери си го
12
7
Йордан
Йордан
15.05.2015 13:17
Вредите от марихуаната: Поради нелегалността на марихуаната, много хора биват натравяни (токсикирани ) отизползването и.Натравянията обаче не са от химичните връзки на разтението.. А от това че се използва КАТО наркотик и попаднала на улицата в нея се намират всякакви добавени вещества към нея.( Хероин, амфетамини, репеленти за птици и дори отрова за мишки) Изследването през 70-те години в лабораториите на ФБР е казано че употребата на марихуана убива мозъчни клетки и води до шизофренни усложнения.Наистина много от маймуните с които е провеждан експеримента са имали нови мъртви клетки след всяка употреба.НО сега ще ви разясня как се е провеждал експериментът. Маймуните са третирани 6 пъти по 5 мин. на всеки 24ч. Слагали са им маски и са им пускали дим от марихуана.Много важната подробност марихуанатапуснали че за тези 5 минути през които са били инхалирани на горките маймунки не им е предоставян никакъв кислород.А както всички малко компетенти ще се досетят точно липсата на кислород в такива интервали води до тези усложнения. След това излиза твърдението че тя води до рак на белите дробове.Отново абсолютно не вярно и не доказано твърдение.Хим.връзки в разтението са над 500 и от тях има изучени едва 20-тина.Тхц в 4-те му намерени форми (делта 8,9,10,11) е единственото психоактивно вещество.Ползите от използването му са адски много и извлечен като екстракт е идеален лечителен продукт.Други канабиноиди които са изочавани са Цбд който не е психоактивен и също има много бенефити в медицината.
Ползи от канабиса: Чисто икономически ползите са повече от достатъчно.Декриминализира ли се марихуаната първо ще има нови работни места (по ферми, диспансери, търговци и мн др.) Второ няма да хрантутим полицаите които прибират само уличните дилърчето които се подменят с нови крушки докато изгорят и естествено прибират и употребяващи с лечебна цел надявайки се да са с 1000 лв. глоба.Търсенето от непълнолетни лица с цел психоактивното му действие ще може да се контролира.Можем да поговорим и за механичните свойства на разтението.От него може да се прави био дизел с от 5 до 10 пъти по високо качество от рапицата.От него може да се правят Сплави с нечувана и виждана якост.Като текстил също има невероятни качества( много известни фирми като "Pepe jeans" "JacknJones" и мн др. са използвали точно конопът за производството си и благодарение на него са се издигнали на световно ниво благодарение на високото качество) Ползите от декриминализирането са много още но батерията на телефона ми се изтощава, а и едва ли ще мога да изброя всички.И макар и много хора да ме помислят за "поредния наркоман" само да ви обесня че , аз използвам марихуаната само и единствено с лечебна цел.Не употребявам марихуана със силен психоактивен ефек, тъй като работата ми не го позволява.ДЕКРИМИНАЛИЗИРАНЕТО НЕ Е ПЪЛНО ЛЕГАЛИЗИРАНЕ И НЕ УЗНАЧАВА СВОБОДНА УПОТРЕБА!!!
10
3
MorningStar
MorningStar
13.05.2015 13:38
Абсолютно верни твърдения в статията, колкото и да са неприятни истините за наркоманите, пушещи трева. Марихуаната си е класически наркотик с всички произтичащи от приемането му опасности за здравето. Тя е далеч по-вредна от "легалните" наркотици - цигари и алкохол.
12
20
ГАЗАРА
ГАЗАРА
27.08.2015 13:47
Ти си абсолютен тъпунгер и веднага си пролича , че не си излизал от селото си .
10
2
Росен
Росен
02.04.2015 11:06
То бива идиотизми да напише бива ама това е >> нямам думи направо.Сякаш журналист чичка от ранните 60 е седнал да пише поръчкова статия за вредата от марихуаната.Там хората отдавна осъзнаха огромната грешка която са направили>> плещейки глупости за тревата.
11
8
email
email
29.03.2015 23:40
Кой чукундур е написал тази статия? Да си беше писал името! Гръмкото заглавие "Как вреди марихуаната на мозъка" е изключително невярно твърдение!!! Последни изследвания показват, че нещата стоят точно обратно. Не само, че не вреди ами и подпомага и развива мозъчните клетки и невронните връзки... няма друго познато вещество което да прави това!
7
11