ezine.bg»Статии»Семейство»Бременност и Раждане»Как да си запазим формата при бременност

Как да си запазим формата при бременност

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Бременна
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Бременността е най-важния и емоционален етап в живота на една жена. Трепетното очакване на рожбата е огромно щастие, което всяка жена желае да изпита. Когато това се случи е важно да се знае, че тялото на бъдещата майка се променя през различните етапи на бременността.

Разбира се всяка бъдеща майка малко или много се притеснява за това как ще се промени нейното тяло, как да се справи с натрупаните килограми по време на бременността. Затова е много важно бременната да поддържа формата си през тези месеци чрез спорт и подходящо хранене.

Повечето спортове са разрешени за бъдещите майки, разбира се ако бременността протича нормално без рискови фактори. Тук е важно да направим уточнението, че спортуването трябва да е в границите на разумното, без да води до преумора. Ходенето пеша е най-доброто упражнение, според голяма част от литературата.

Плуването е друг препоръчван спорт за бременни. Смело може да кажем, че това е най-препоръчвания. Водата има благоприятно действие за мускулатурата. Плуването е препоръчително до седмия месец на бременността.

Гимнастиката също е благоприятна. Изберете комплекс, специален за бременни, който е без натоварване на коремните мускули.

Хранене при Бременност

Който и спорт да изберете, не забравяйте да внимавате да не се преуморявате и да не се пресилвате с упражнения.

Според последните изследвания на специалисти, ако правите упражнения по време на бременността си може да увеличите коефициента на интелигентност на бъдещата си рожба.

Храненето е друг важен фактор за правилното развитие на плода.

Разпространеното мнение, че щом жената е бременна трябва да се храни като за двама може да се определи като погрешно. Именно затова не преяждайте, за да не се чудите после как да сваляте натрупаните килограми.

Забравете и за другата крайност – диетите. Все пак трябва да сте наясно, че във вас расте нов живот и ще качите някой друг килограм. Хранете се нормално и не се лишавайте от нищо, но все пак внимавайте с количествата.

Пийте вода и плодови сокове и се хранете редовно, набавете си необходимите витамини и минерали чрез храненето с много зеленчуци.

Избягвайте пържени храни, трудносмилаеми продукти и газирани напитки – те са предпоставка за развитие на стомашно-чревни заболявания.

Включете поне една течна храна към своето меню. Това може да е сок, айрян или супа. Така ще се предпазите от запек, към който е предразположено тялото по време на бременност.

Правилното хранене и практикуването на подходящ спорт предразполагат тялото към по-бързо възстановяване след бремеността.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest