Язва

AdminAdmin
Администратор
1k1440
Язва

Язвата представлява вид възпаление на лигавицата, която покрива дванадесетопръстника, стомаха и хранопровода. Тя един вид раничка. Два са основните видове язва – на стомаха и на дванадесетопръстника. Язвата на дванадесетопръстника е по-разпространена от тази на стомаха.

Причини за появата на язва

През последните 100 години лекарите са мислили, че нервите, лютите храни и алкохолът причиняват повечето язви. Причините са различни. Една от тях може да бъде висока киселинност на стомашния сок. Тя може да бъде причинена от бактерията Хеликобактер пилори, лекарства приемани за лечението на други заболявания и страстното пушене. Според лекарите над 90% от случаите на язва са предизвикани споменатата бактерия.

Странното е, че повечето хора, които имат Хеликобактер пилори не развиват язва. Още не е ясно защо това е така и има различни предположения. Едно от тях е, че някои хора по рождение отделят стомашни сокове с по-висока киселинност. Друга причина може да бъде прием на лекарства свързани с други болести. Такива са нестероидните медикаменти, които се използват за лечението на някои болести на опорно-двигателния апарат.

Симптомите при язва

Някои малки язви, могат да се развиват без никакви симптоми. За други са характерни чувство на пълнота и натиск в горната част на корема. Киселини, чести оригвания, болки на гладно, гадене и повръщане и сезонни болки – през пролетта и есента, също биха могли да знак за развитието на тази болест. Симптом е и намаляването на теглото. Изброените са характерни както за язвата на дванадесетопръстника, така и за тази на стомаха. Има обаче по-тежки състояния на язва, при които е необходимо да потърсите спешна медицинска помощ. Това са усложнения на язвата и са три вида:

Перфорация – пробив на стомашната стена, който е свързан с изтичане на стомашното съдържание в коремната кухина и последващо развитие на перитонит. При нея има внезапна прорязваща болка в горната част на корема, появява се студена пот, гадене. При това състояние се прави операция и ако тя е в първите 6 часа води до оздравяване.

Кръвоизлив – повръщане на кафяво или тъмночервено стомашно съдържание. Може да има или не хранителни остатъци, много тъмни изпражнения. Тези симптоми са съпроводени от обща слабост.

Стеснение на изхода на стомаха – характеризира се с повръщане на всички или на част от погълнатите храни.

Кой е застрашен от язва

От язва са застрашени всички хора. Все пак страстните пушачи, както видяхме са предразположени. Бактерията, която споменахме е един от основните причинители, тя може да попадне във вашият организъм докато целувате баба си или ползвате не добре измита вилица в ресторант. Важно е да знаете, че наличието на такава бактерия в организма не означава, че някога в живота си ще развиете язва. За да стане това, трябва по някаква причина да осигурите такава среда на бактерията, че тя да започне да се развива неконтролируемо.

Как да намалим риска от язва

Намалете цигарите и алкохола. Не прекалявайте с лютото и силните подправки, солта и пряждането. Избягвайте газирани напитки.

Лечение на язва

Ако имате съмнение за язва потърсете вашият личен лекар. След като му дадете нужната информация за симптомите и начина ви на живот, той може да ви назначи медикаментозно лечение за определен период от време. Ако не се повлияете от него би следвало да ви се направи ендоскопия. Това е техника, която служи за оглеждане от вътре на кухинните органи.

Ендоскопът е дълга тънка тръба, която внимателно се въвежда през устата и се спуска към стомаха. На краят и има камера с помощта на която лекарят ще може да огледа дали страдате от язва. С този уред може да се вземат малки късчета от тъканта, т. нар. биопсия, за да се разграничи язва от рак. В случай, че се установи язва, след уточняване на причините, лекарят ще ви назначи медикаментозно лечение с подходящ хранителен режим.

Хранене при язва

Хубаво е да имате 3-4 хранения на ден, като не прекалявате с количеството приемана храна. Колкото повече дъвчете храната, толкова повече слюнка ще отделяте, а тя от своя страна пази лигавицата на стомаха, така че яжте бавно и дъвчете по много. Избягвайте прием на лекарства извън предписаните от вашият лекар. Тютюневият дим увеличава киселинността в стомаха и следователно е по-добре да спрете цигарите. Почивайте си и избягвайте стресови ситуации.

Избягвайте твърде солените сирена както и по-специалните (Рокфор, Ементал). От месата може да хапвате само пресни меса, по възможност чисти и задължително печени, варени или задушени. Колбасите и сушените или пушените деликатеси, не се препоръчват. Пърженото не се отразява добре на стомаха. От зеленчуците избягвайте трудносмилаемите, каквото например е зелето. Но най-вече придържайте се към предписанията на вашият лекар.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest