Подагра

AdminAdmin
Администратор
1k1429
Подагра

Подаграта е заболяване, което се характеризира с натрупване на кристали на пикочната киселина в ставите. Първите симптоми за нея са подуване, остра болка и зачервяване в ставите. Най-често симптомите започват да се проявяват в основата на палеца на крака. През вековете е била известна като „Болестта на кралете”.

В миналото се е смятало, че от нея боледуват по-заможните. В наши дни от подагра страдат хората от всички прослойки, като по-рискови са групите на по-възрастните и на мъжете. В следващите редове ще видим защо това е така.

Подаграта е най-често срещаният вид възпалителен артрит. Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването. Пикочната киселина се образува в организма в резултат на метаболизма на нуклеиновите киселини. Тя се синтезира в черния дроб и във вид на натриева сол се намира в кръвта.

Излъчва се през бъбреците, а нивото на пикочната киселина се определя от равновесието на двата процеса - синтез и излъчване. Когато нивото на пикочна киселина в кръвта надмине границата от 540 mmol/l, тези соли започват да кристализират и да се отлагат уратни камъни в меките тъкани на тялото.

Подаграта е именно това повишено съдържание на пикочна киселина в кръвта, а то от своя страна може да доведе до други остри заболявания като артрит, камъни в бъбреците. Артритът се получава, защото пикочната киселина освен в бъбреците се отлага и в ставите, където също образува кристали, които причиняват подуване и непоносими болки.

Видове подагра

бъбреци

Има два вида подагра - първична и вторична. За първичната причините основно са нездравословен начин на живот, прекаляване с алкохол, неправилно хранене, наследственост и др. Вторичната е резултат от други заболявания, прием на лекарства или трансплантации на органи. Заболяванията, които могат да предизвикат вторична подагра са затлъстяване, захарен диабет, левкемия, бъбречна недостатъчност и др.

Симптоми при подагра

Трябва да знаем, че преди да има симптоми, подаграта има период от няколко години без наличието на такива. Първите симптоми на тази болест, много често могат да бъдат възприемани като симптоми на артрит. Болката при подагра не се разпространява в цялото тяло, а остава само в засегнатите стави.

Характерно е подуване и зачервяване около ставите. Пристъпите на подагра траят няколко дни, след което изчезват и се появяват неочаквано след време. При по-тежките форми на подагра може телесната температура да достигне до 39 градуса, да има болки в корема или сърцебиене.

Появата на белтък в урината може да се приеме като един от първите симптоми на подагра. Много често в бъбречното легенче се образуват уратни камъни, които причиняват уроколики. В голяма част от случаите се развива сърдечна недостатъчност.

Най-общо заболяването може да протече в 4 основни етапа:

Безсимптомна хиперурикемия - това е етап, в който болният е с повишени нива на пикочна киселина, но без други симптоми.

Остра подагра - често възниква през нощта и може да бъде предизвикана от стресови събития, алкохол, наркотици, както и от други заболявания. След няколко дни до три седмици пристъпът отшумява.

Междупристъпен стадий - това е безсимптомен интервал между два пристъпа на подагра.

сърце

Хронична подагра - в този етап заболяването е причинило трайно увреждане на засегнатите стави, а в някои случаи и на бъбреците.

Диагностициране на подагра

За поставяне на диагнозата подагра важно значение играят следните симптоми - внезапна проява на продължителна и остра болка в големия пръст на крака или в глезенната става, оточност и зачервяване, трудна подвижност на става. От изключително важно значение е проверката на нивото на пикочната киселина в кръвта и наличието на бъбречно възпаление и камъни в бъбреците.

Диагнозата подагра се поставя сравнително лесно. Първата стъпка е изследване на кръвта за наличие на пикочна киселина, след което може да се наложи прилагане на изследвания като рентгенова снимка, ставна ехография и др.

Лечение на подагра

Подаграта е напълно лечима болест. Най-голямо влияние и оказват различни диети и ограничване на приема на алкохол. Назначаването на лечение с медикаменти се извършва от ревматолог. За ограничаване на острият пристъп на подагра се предписват нестероидни противовъзпалителни средства. Между пристъпите е важно да бъде намалено количеството на пикочна киселина.

Хранене при подагра

Подаграта изключително се повлиява от диета. На първо време е нужно телесното тегло да се намали до оптималното. Ако започнете да сваляте килограми имайте предвид обаче, че трябва да става постепенно, бързото им намаляване може да доведе до нови пристъпи.

Консумацията на храни съдържащи пурини трябва да се сведе до минимум. Такива са: аншоа, мозък, бъбреци, говеждо месо, месо от дивеч (сърнешко, еленско месо и т.н.), херинга и хайвер от нея, черен дроб (телешки и говежди) скумрия, месни, екстракти, сардини и др. Добре е да се увеличи приема на мляко и млечни продукти. Увеличава се приема на вода и се намалява приема на алкохол, особено бира.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
58
48
36
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
24453453
24453453
15.09.2013 01:18
Нешева може би не се движиш достатъчно, наблягаш много на сладко, мазно. Знае ли човек. Спортът и движението са много важни и играят коренна роля в живота на човек.
5
4
Стефан
Стефан
25.08.2013 20:00
за Нешева: подаграта се повлиява напълно от хранителен режим, както и всички заболявания/които най често са следствие на някакъв дисбаланс в организма- предизвикан или от храната която приемаме, или от емоциите, които изпитваме/.
Най-добре е да се направи консултация с нутриционист, познавам човек, който направи обрат само като спря млякото и сиренето/а докторите са му предписали да набляга на млечни и сирена и един куп хапчета/!
2
7
Нешева
Нешева
05.08.2013 05:29
Когато никога не съм консумирала алкохол и имам отвращение към всякаква карантия/субпродукти/ от какво получих подагра? Може да се каже, че не консумирам и месо. Понякога пилешко и много рядко свинско. От какво? При мен е хронично заболяване - страдаше мама, сестричката ми /по-млада от мен/ има сменени тазо-бедрени стави. Мои първи братовчеди страдат от същото. Значи може да се добие и по наследство. От мама, която цял живот не е пушила и не е пиела.
11
1