Депресия

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1540
Нерви
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Депресията се смята за болестта на XXI век. Това състояние на психиката се характеризира с обща отпадналост, липса на желания за каквато и да е дейност, липса на мотивация, загуба или увеличаване на телесното тегло. Два пъти по-често се среща при жените отколкото при мъжете.

Широко разпространено е използването на термина депресия за много женски неразположения и състояния.

Симптоми при депресия

1. Дистимия – тук влизат потиснатост, тъга, проблеми със съня, мисли за смърт или самоубийство. На всеки от нас се е случвало да изпадне в такова или близко до това състояние. Когато обаче тези чувства се задържат по-дълго, независимо от обграждащата ни среда и събитията в живота, е нужно да потърсим специалист.

2. Хипобулия – това е намалена или изчезваща двигателна активност. Нежелание за работа или каквито и да е други дейности.

3. Брадипсихия – забавяне на мисленето.

Тези три симптома образуват меланхолен синдром.

Хората, страдащи от депресия, изпитват болезнена отчужденост от близките си. Силно изразено е чувството за вина. Много често то е свързано със състоянието, в което са, от това че не се справят с ежедневните си отговорности.

Към изброените симптоми може да се добавят и преживявания за безпомощност, безнадеждност и безперспективност.

Дали формата на депресия е лека, средна или тежка се определя от продължителността на симптомите. При много тежките депресии се появяват налудности и суицидни опити (опит за самоубийство).

Има вид скрита депресия. При нея психичните симптоми остават на заден план, а на преден излизат по-скоро телесни и вегетативни симптоми.

Лечение на депресия

При наличие на изброените симптоми е нужно да потърсите специалист. Първото, което можете да направите е да се консултирате с личния си лекар. Той като начало може да ви изпише някои леки успокоителни, сънотворни и витамини. Следващата стъпка е да потърсите добър психотерапевт. Важно е да знаете, че с едно посещение на терапевт нещата няма да се оправят.

Депресия

Обичайно лечението трае 8-10 посещения, а понякога и много повече – това зависи от вас. В случай, че имате тежка форма на депресия вашият личен лекар ще ви назначи посещение при психиатър. Това не бива да ви плаши. Посещението при такъв специалист не означава, че имате някаква форма на лудост.

Психиатърът е единственият специалист, който може със сигурност да установи вашето състояние и да ви предпише адекватно медикаментозно лечение. Както и при леките форми на депресия, така и при тази с налудности, посещението на психотерапевт е препоръчително.

Психотерапевтът ще ви помогне да откриете и да се справите с първоизточниците на вашите проблеми, както и да погледнете нещата от различна гледна точка.

Докато намерите подходящ специалист е добре да се научите да се справяте със състоянието си. Съобразете се с него, дайте си време. На всеки се случва да не се чувства добре. Опитвайте се да не се обвинявате. Много вероятно е организмът ви по този начин да ви казва, че имате нужда от почивка.

Може да опитате да започнете нещо ново. Упражненията по йога са добро решение, защото успокояват дишането, ума и тялото и учат на търпение.

Много важно е да се избягва алкохол. Алкохолът е известен като „депресант”, това ще рече, че приема му не само няма да ви помогне, а може и да влоши вашето състояние.

За хората живеещи в България, е много важно как ще изберат психотерапевта си. Широко разпространено е за психотерапевти да се представят хора, нямащи нужната квалификация. Часовете при такъв човек са на ваша отговорност. За да сте сигурни, че човека, при който ходите е с адекватно образование и необходимите квалификации можете да предприемете следните стъпки:

1. Помолете личния си лекар или психиатър да ви препоръчат някой;
2. Запишете си името на човека, който посещавате;
3. Попитайте го коя психо-терапевтична школа е завършил;
4. Проверете в интернет дали тази школа съществува в България. В случай, че съществува се обадете и проверете дали въпросният човек има валиден сертификат от там.

И накрая, бъдете спокойни. Депресията се лекува, но за това е нужно време. Осигурете си го.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
27.02.2019 19:12
Истината е че за депресията си има истинска причина и всеки сам трябва да реши , даи иска да се оправи . Живеем в 21-ви век и да оридеш на терапевт е нещо нормално . Когато отидох при моя терапевт Тони Добрев , се чувствах много , притеснен че съм мъж и в крайна сметка трябва да се справя сам но не можех . С негова помощ обаче успях да се оправя . Благодаря му с цялото си сърце ..
0
0
Пламен Шопов
Пламен Шопов
24.05.2014 18:04
Радикално решение за депресия – 2 литра вода + 1/2 чаена лъжичка сол (Тялото жадува за вода - Д-р Батманжелидж)
Изложената във вашата книга (Тялото жадува за вода) проста формула – 2 литра (8 чаши) вода плюс 1/2 чаена лъжичка сол на денонощие ми помогна да преодолея депресията. Главата в книгата посветена на депресията, ми помогна да победя в борбата, в която загубих повече от десет години.
8
1
Радка Илиева
Радка Илиева
03.10.2013 00:09
Опитайте това кафе с рейши (ганодерма). То е с екстракт от тази гъба, която в Азия е известна като гъба на дълголетието. Действа антидепресиращо. Има го на българския пазар по биомагазините в София. Може да се поръча онлайн
0
0