Ревматизъм

AdminAdmin
Администратор
1k1429
Ревматизъм

Ревматизъм е термин, който се използва в разговорната реч и е свързан с различни форми на остри или хронични заболявания на ставите, чиито симптоми са болка и подуване на мускулите, ставите, ставните връзки и сухожилията. Сериозното развитие на болестта може да доведе до трайни увреждания на сърцето, бъбреците, костите и кожата.

По-често този термин се използва, за да се назове ревматоидният артрит и неговите симптоми, както и когато става въпрос за усложнения в следствие на стрептококи в гърлото, което може да доведе и до увреждане на сърцето. Заболявания, които някога са носели името ревматизъм са ревматоидния артрит, лупус, остеоартрит, тендинит, фибромиалгия и много други.

Често автоимунни заболявания, които си нямат име, но засягат изброените по-горе части на тялото, се наричат ревматизъм. По-късно става ясно, че заболяването не се случва от самата става, а от погрешен отговор на имунната система, който засяга ставата.

Някои форми на ревматизма, може да не засегнат ставите, а да окажат въздействие върху меките тъкани, такива са например тендинит и фибромиалгия. Съвременните лекари все по-рядко използват термина ревматизъм, тъй като голяма част от болестите които влизат в това определение са автоимунни и се лекуват по съвсем различен начин.

Най-честата проява е след прекарана тежка инфекция на горните дихателни пътища или често повтарящи се такива. При децата болестта най-често засяга сърцето, докато при възрастни по-често се засягат ставите.

Симптоми при ревматизъм

Когато става въпрос за ревматизъм следствие от прекарана инфекция, до две три седмици след нея се появява ревматичният пристъп. Организмът се интоксицира, телесната температура се покачва над тридесет и осем градуса, болните започват да се потят обилно, големите стави стават болезнени при движение и покой, подуват се и се зачервяват. Обичайно след 3-4 седмици симптомите започват да утихват.

В случай, че болните се оплакват от лесна умора, ускорен сърдечен ритъм в покой, стягане в сърдечната област и обща отпадналост, е вероятно да са развили порок на сърцето.

Болки в Гърба

Причини за ревматизъм

Причина за развитието на ревматизъм е наличието на стрептококи. Стрептококите са обичайни обитатели на лигавицата на устната кухина. При намалени съпротивителни сили на организма обаче те могат да причинят заболявания, като инфекция на кожата, инфекции на лигавицата, ангина, скарлатина. Прекарването на изброените или честото повтаряне водят след себе си ревматизъм.

Това е така, защото след като нормалната възпалителна реакция не успява да се справи с инфекция в борбата се включва имунната система на организма, която произвежда антитела от плазмоцитите за борба със стрептококите. В следствие на това се произвеждат антитела насочени срещу белтъците на стрептококите. Техните повърхностни мембранни белтъци са сходни с някои антигенни на човешките тъкани, поради тази причина антителата, чиято цел е да унищожи „вредителя” се объркват и атакуват клетките на собствения си организъм, следствие на което са симптомите на ревматизмът.

Лечение на ревматизъм

Ако имате съмнение, че вие, ваш близък или вашето дете сте заболели от ревматизъм, непременно се обърнете към лекар. От голямо значение е заболяването да се установи навреме, ранните мерки подпомагат лечението. Най-често за лекуването на ревматизъм се използват антибиотици. Целта на лечението е първо да се премахне стрептококовата инфекция, а след това се лекуват симптомите на ревматизма.

Самолечението е толкова опасно, колкото и липсата на такова. За облекчаване на симптомите може да ползвате природолечение. Като за целта си правите билкови отвари или горещи вани от билки. Преди да започнете билколечението, чрез горещи вани е задължително да се уверите, че нямате здравословен проблем със сърцето. Ако имате такъв ваните може да бъдат топли, но не и горещи, както и с продължителност не повече от 15 мин. Добро влияние на симптомите оказва ваната с добавена отвара от градински чай.

Ревматизмът е сериозно заболяване, преди да започнете какъвто и да е метод се консултирайте с лекар и билкар!

Предпазване на ревматизъм

За предпазване от ревматизъм, трябва да внимаваме да не боледуваме често гранулом, фарингит, ангина, както и да избягваме простудите и влагата. Добре е да поддържаме силна имунната си система, за което способства здравословния начин на животправилно хранене, избягване на газирани сладки напитки, спорт, ограничаване приема на алкохол и др.

Ако все пак боледуваме от ревматизъм е важно да избягваме тлъстите меса, яйцата и сиренето, полезна е растителната храна, както и рибата. Отварата от коприва също оказва благотворно въздействие. Намалете солта и се откажете от пържените храни, чипсовете и др. храни с високо съдържание на сол. Обърнете се към специалист, навременото лечение има по-голям шанс за успех.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest