Остеопороза

AdminAdmin
Администратор
1k1440
Болки в гърба

Какво е остеопороза?

Остеопорозата е заболяване на костната система. Костите в човешкото тяло са повече от 200. Те са изградени от органична част, която съдържа основно белтъчини и отговаря за еластичността и здравината и неорганична част, съставена предимно от калциеви соли и отговаряща за твърдостта на костите. Костите на човека непрекъснато преминават през процесите на изграждане и разграждане на костна тъкан, този процес се нарича костно ремоделиране.

Обичайното време за протичането на пълния такъв цикъл е 2-3 месеца. Като до средна възраст процесът на изграждане е по-бърз. В следствие на това през детството, юношеството и до около тридесетата си година човек натрупва костна маса. С течение на годините тези процеси се изравняват. За остеопороза говорим, когато процеса на разграждане стане значително по-бърз от този на изграждане, в резултат на което костите стават крехки. Казано с други думи губят плътността си - изтъняват. В напредналите стадии костите се чупят дори при незначителни травми.

Причини за остеопороза

Остеопорозата бива първична и вторична. Първичната е свързана с промяната в процеса на костно ремоделиране, като процесите на разграждане се засилват поради намаленото количество на калций, фосфор и други минерали в кръвта, както и недостиг на витамин D.

Вторична е, когато е породена от друго заболяване или е резултат от прием на лекарства. Факторите за развитието на първична остеопороза може да са различни. Сред тях са неправилното хранене и липсата на физическа активност.

Остеопорозата е много по-разпространена при жените отколкото при мъжете. Това е така от една страна поради факта, че по време на менопаузата поради драстичното намаляване на хормона естроген, се наблюдава увеличаване загубата на костна тъкан. А от друга страна, в сравнение с мъжете, физиологично жените имат по-ниска начална маса на костите. От описаното става ясно, че много важен фактор е възрастта, с напредването и всички хора са застрашени от развитието на това заболяване.

Разбира се няма как да не се отбележи, че рискови фактори са хроничният алкохолизъм и страстното тютюнопушене.

Сериозни фактори още са: расата – по-широко е разпространена сред азиатците и белите и почти не се наблюдава, при хората от афроамерикански произход, фамилна обремененост, структурата на тялото – хората с по-ниско тегло имат и по-ниска костна маса.

Симптоми при остеопороза

Симптомите на това заболяване се проявяват, когато то вече е в напреднал стадий. Най-често това са болки, които започват в кръста или около гръдната част на гръбначния стълб. Друг симптом е намаляването на ръста.

Диагностициране на остеопороза

За откриване на остеопороза е нужно да се провери плътността на костите. Друг начин е чрез ултразвук, но при него резултатите може да не са точни. Най-често се прилага двойноенергийна абсорбциометрия, което представлява вид рентгеново изследване с намалено облъчване.

Лечение на остеопороза

Износване на ставите

Един от начините за лечение е хормонално заместителна терапия. Този вид терапии имат значителни странични ефекти, така че е добре да се уверите, че е абсолютно необходимо и ако това е така, да намерите много добър специалист. Други възможности са лекарства от групата на бифосфонати и калцитонин. Към назначено медикаментозно лечение, задължително се добавят хранителен и двигателен режим.

Предпазване от остеопороза

За да се предпазите от остеопороза, а и при нейното лечение е нужно да приемате достатъчно калций. Специалистите препоръчват 1000 милиграма на ден. Това най-често става с млечни продукти, но важен фактор е дали усвояваме калция или не. Приблизителната дневна доза се набавя от едно кисело мляко и около 50 г сирене. Освен млечните продукти други богати на калций са суровите бадеми, листните зеленчуци, цвекло, зеле, пълнозърнесто брашно.

Освен калций трябва да осигурите на организма си и витамин D, манган, магнезий и бор. Витамин D се съдържа най-много в рибеното масло, скумрията, херингата, както и в сьомгата. За да си набавите повече от елемента бор по-често хапвайте плодове, а богати на манган са овесените ядки и варивата. Приемането на нужните количества течности е задължително. Намалете кафето, алкохола и цигарите, сладкишите и консервираната храна.

Особено важно е движението. За да заздравите костите си е добре да ги натоварвате ежедневно. По възможност ходете всеки ден по 3-4 км. и към това прибавете спорт, който да натоварва костите ви повече. Изследванията показват, че ежедневните физически натоварвания, намаляват риска от това заболяване, повече отколкото сериозни такива, но 2 или 3 пъти седмично. Не забравяйте, че всичко трябва да е в умерени граници.

Ако имате съмнение, че страдате от остеопороза се посъветвайте с лекар, направете нужните изследвания и се обърнете към специалисти. Не прилагайте самолечение.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest