ezine.bg»Статии»За Дома»Съвети за дома»Как да разпознаваме златото

Как да разпознаваме златото

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Как да разпознаваме златото
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене с гранитно покритие - 5 части
129.00 лв.
Виж ››

Съществуват няколко метода, чрез които можем в домашни условия да разпознаем дали златните бижута, които притежаваме са истински, само позлатени са или за съжаление съдържат всичко друго, но не и злато. Трябва да се отбележи, че тези методи не дават 100 % гаранция за точност, така че ако искате пълна гаранция е по-добре да занесете златото на професионалист бижутер. Вижте обаче как може да проверите златото вкъщи.

1. Визуален преглед на златото – погледнете отблизо бижуто, което искате да проверите. Трябва да има официална маркировка, наречена титър. Този печат ще ви покаже чистотата на златото, което е използвано. Имайте предвид, че на по-старите златни бижута този печат може да не съществува, заради износването на самото бижу или ремонтите, които е претърпяло. Важно е да знаете, че фалшивите златни изделия също могат да имат маркировка, затова проверявайте златото и с други методи.

Друг подходящ начин за визуална проверка е като търсите промяна на цвета на бижуто. Вглеждайте се по-специално в ръбовете и другите места, които са подложени на триене. Ако видите участъци, в които златното покритие е изчезнало, а отдолу се разкрива друг материал, то бижуто е само със златно покритие.

2. Използвайте магнит – знайте, че златото не се привлича от магнити. Голяма част от металите, които се използват за фалшифицирането на златото често се привличат от магнитите. Ако бижуто се привлече от магнита, то това означава, че то не е златно. Разбира се трябва да знаете, че има метали, които се използват за направа на фалшификации на златото и те не се привличат от магнитите. Това означава, че този метод не може да ви даде сигурна гаранция.

3. Проверка чрез азотна киселина – това е методът, чрез който бижутерите правят проверка на златото. Направете малка драскотина някъде, където няма да се вижда и капнете капка от азотната киселина. Целта на проверката чрез драскотина е да се изследва материала и отдолу. Ако азотната киселина направи в зелен цвят, то бижуто е само позлатено. Ако цветът е млечен, то вероятно става въпрос за сребро, което е позлатено. Ако няма никакво оцветяване, то бижуто най-вероятно е истинско.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
43
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
мими
мими
04.10.2015 20:37
Потопете бижуто в конц. белина, ако е златно ще светне, но ако е позлатено след около 10 мин. ще се появят черни точки като ръжда.
2
0
Гошо
Гошо
21.10.2013 15:17
ъ-ъ-ъ да, Азотна киселина в ръцете на хора, които не са предпазени или обучени да работят с киселини... Едно леко вдишване на изпарениятя и хайде в спешното с вътрешни изгаряния на дробовете...
5
2
Борко
Борко
13.12.2014 20:54
хахаха
ти луд ли си
работя с азотна к=на от години, ако вдишаш нищо няма да ти стане трябва яко да се надишаш
най-мн да те заболи главата
0
1
ьььььььььььь
ьььььььььььь
19.10.2013 07:10
2 капки киселина от автомобилен акумулатор също вършат работа
6
0