ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Премахване на налепи по езика

Премахване на налепи по езика

ValentinaValentina
Новак
45
Премахване на налепи по езика
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор-13%
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
42.63 лв.
Виж ››

Обикновено проблеми в храносмилателната система, токсини в стомаха причиняват белите налепи по езика, които може постепенно да се увеличават, т.е. езикът да става все по-облепен спрямо нормалното. Това се отразява на вкусовите сензори. Възможно е причината да е, че не консумирате достатъчно твърда храна или пък сте дехидратирани. Дори стресът и тревожността могат да се отразяват. Освен това прекалената употреба на алкохол също може да е причина за такъв проблем.

Ето няколко идеи как да си помогнем.

Когато езикът е много сух, трябва да се навлажнява, затова може да слагате във водата лимонов сок.

Хранете се с повече сурова храна.

Изплаквайте устата си през деня с хладък чай от лайка.

Правете гаргара с топла вода (особено след хранене), полезна може да бъде и гаргарата със солена вода, както и изплакване с физиологичен разтвор, макар и като временно облекчение, както и налагането на езика с чеснова паста и яденето на кисело мляко.

Премахване на налепи по езика

Почиствайте езика си, дори и без да има проблем. Предлагат се специални стъргалки. Това е един от най-добрите начини да поддържате езика си здрав. Бъдете внимателни, защото езикът е много чувствителен орган. Редовната грижа ще осигури изчистване от бактерии, остатъци от храна и ще гарантира свеж дъх.

Препоръчва се и гаргара с разтвор от масло от чаено дърво – няколко капки в чаша вода, маслото има силно антимикробно свойство. Локално приложение на куркума също се смята за полезно. И куркумата има антибактериално действие и помага за предотвратяването на растежа на бактериите върху езика.

Изплаквайте устата си със сок от алое вера, може да се прави и гаргара. Действа успокояващо, правете процедурата всеки ден в продължение на две седмици. Ще помогне да се изчистят токсините, които евентуално причиняват облагането на езика.

Балансираното хранене също може да бъде от полза, включете в менюто си папая и ябълки, пийте достатъчно вода, ограничете алкохола и цигарите, поддържайте добра устна хигиена. Избягвайте сладките храни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest