Пневмония

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1540
Пневмония
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Дихателната система осигурява на организма нужния му кислород, както и освобождаването от ненужния въглероден двуокис. Вход към нея са ноздрите, които отвеждат въздуха в носната кухина.

След което пътят на въздуха преминава през гръкляна към трахеята, която се разделя на два бронха, а те от своя страна на малки бронхиоли, чийто краища се отварят в алвеоли. Капилярна мрежа изпълва стените на алвеолите. Алвеолите посредством газообмен с капилярите доставят кислорода на организма. Пневмонията е възпаление, засягащо алвеолите и заобикалящата ги белодробна тъкан.

Симптоми при пневмония

Някои видове пневмония протичат почти без симптоми или се бъркат с настинка, докато други могат да доведат до дихателна недостатъчност и по този начин да застрашат живота. Едни от най-сигурните симптоми са силна кашлица, която може да е суха или да отделя секрети с червеникаво кафяв цвят или съдържащи кръв, висока температура, втрисане, задух, хрипливи звуци при дишане, учестено дишане, липса на апетит. Тъй като пневмонията може да се развие като следствие от грип или настинка, техните симптоми, могат да бъдат и начало на пневмония.

Видове пневмония

Според това къде е придобито заболяването, пневмонията се дели на такава възникнала в болнична среда и такава, която се е развила в обществото. Според това какво причинява заболяването, пневмониите бактериални, вирусни, гъбични, алергични. Други видове пневмония са хроничната и атипичната пневмония.

Когато има хроничен възпалителен процес, който се обостря на периоди, става въпрос за хронична пневмония. Това се случва обичайно тогава, когато остра пневмония се излекува за повече от два, три месеца.

Вирусна пневмония се развива в следствие попадане на вируси в дихателните пътища. Това най-често се случва по въздушно капков път, като най-често този вид пневмония е следствие от усложнение на грип или настинка.

Когато бактерии попаднат в белите дробове, става въпрос за бактериална пневмония. Някои бактерии ги има в организма, причината да се развие пневмония от тях е понижената е имунна ефективност. В следствие на това, популацията им нараства значително и по този начин се развива заболяването.

Когато пневмонията няма ясно изразени симптоми и не се чуват хрипове, тя се нарича атипична и нейното лечение е най-продължително.

Диагностициране на пневмония

Ако имате съмнение, че сте развили пневмония задължително отидете на лекар. Един от начините е за диагностициране е чрез преслушване със статоскоп, по този начин лекарят може да установи дали има хриптене или дрезгави звуци в областта на гърдите.

Друг начин е, чрез изследване в лаборатория на слюнчен секрет, при този метод може да се открият и причините за развитието на пневмония – бактерии, гъбички, вирус. Пневмония може да се открие и чрез рентгенова снимка, това е и един от най-разпространените начини.

Настинка

Лечение на пневмония

В зависимост от причините за развитието на пневмонията, се прилагат различни средства за лечение. При тежките форми заболелият се хоспитализира и минава курс на лечение с антибиотици.

Лечение може да се извършва в домашни условия, но след преглед от специалист пулмолог (белодробен специалист).

Дали ще се лекувате в домашни или болнични условия, ще определи лекарят. В никакъв случай не предприемайте самолечение или лечение „на крак”, пневмонията може да има фатален край!

Хранене при пневмония

Докато боледувате от пневмония и известно време след това е най-добре да забравите за цигарите, те допълнително влошават състоянието и забавят лечението. Разбира се предвид приема на антибиотик, е необходимо да се окажете и от приема на алкохолни напитки. Добре е да се храните здравословно избягвайте тежките храни, пърженото и мазното, по този начин ще избегнете излишното натоварване на организма.

Рискови Групи

В рисковите групи попадат хора с белодробни заболявания, деца и възрастни, хора заболели от грип или настинка, чийто усложнения в крайна сметка водят до пневмония. Разбира се ниският имунитет също може да е фактор.

Предпазване от пневмония

На първо място предпазване от заболявания на горните дихателни пътища и своевременното лечение при наличие на такива, значително ще намали риска от развитие на пневмония. Избягване на грип и настинка, това включва миене на ръце, често проветряване на помещенията, избягване места пълни с хора – градски транспорт. Поддържане на имунната система чрез правилно хранене и подходяща за възрастта и здравословното състояние физическа активност.

Усвояване на техники за правилно дишане, чрез които се поддържат функциите на белите дробове. Относно техниките за дишане можете да научите за тях от центровете за Йога.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest