Кашлица

AdminAdmin
Администратор
1k1429
Кашлица
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Кашлицата представлява внезапен и често повтарящ се рефлекс, чиято цел е да прочисти дихателните пътища и дробовете от секрети, микроби и различни частици. Кашлицата може да бъде волева и неволева. Пример за първия случай е когато човек се прокашля заради дразнене в гърлото. Неволева е тогава, когато започва спонтанно.

Видове кашлица

Основно кашлицата може да бъде суха (без отделяне на храчки) или влажна (с отделяне на храчки). Когато има възпаление на ларинкса, тя може да бъде и дрезгава. Ако има наличие на кръв в кашлицата не е задължително тя е от белите дробове, това може да е причинено от кръвотечение в задната част на носа.

Причини за кашлица

Какви могат да бъдат причините? Едни от причините за възникване на кашлица са тютюнопушене – активно и пасивно и вдишване на замърсен въздух. По-често кашлицата е симптом на заболяване, някои от по-често срещаните са настинка, грип, алергия, синузит, инфекция на белите дробове, като пневмония и бронхит. Други могат да бъдат тежки заболявания на белите дробове, като тумор, Бронхиектазна болест, интерстициална белодробна болест. Причина за наличието на кашлица може да бъде сърдечна недостатъчност и много други.

Кога да потърсим лекар? Ако кашлицата ви не се подобрява или дори се влошава след 3-4 дни, придружена е с висока температура, ако възниква след прием на лекарства или отделяте жълти и зелени храчки, е необходимо да се обърнете към лекар. В случай, че има отделяне на кръв, болка в гърдите или когато малко дете има кашлица е необходимо незабавно да потърсите лекарска помощ.

Лечение на кашлица

Как се лекува? В повечето случаи кашлицата е свързана с възпаление на горните дихателни пътища, което може да премине и без сериозно лечение. Ето защо ако нямате други симптоми не е нужно да прибързвате с лечението с медикаменти. Най – добре е да увеличите приема на течности, по този начин слузта при влажната кашлица, ще се втечни и ще се отделя по-лесно, т.е ще прочистите организма си по-бързо. Приемайте течности поне по 2 литра на ден, като това включа вода, чай и сокове. Избягвайте газираните и студените напитки.

Кашляне

Много е важно въздухът в помещенията, в които пребивавате да не е сух и горещ. Ако е студено и ползвате отопление, то изсушава прекомерно въздуха и за това е добре да поставяте на парното или в близост до печката мокри кърпи. Добре се отразяват и топлите бани, както и гаргара с топла вода и малко лимонов сок в нея.

Добре изпитана рецепта е тази с мед и лук. Четири или пет пъти дневно приемайте по една чаена лъжичка, от смес която трябва е в отношение 2 към едно, например 400гр мед и 200 гр. лук. Най-добре е след като приготвите сместа, да я оставите да престои поне няколко часа и тогава да започнете приема ѝ.

Ако симптомите ви не започват да утихват до 2-3 дни, обърнете се към лекар. В случай, че кашлицата ви е съпроводена с отделяне на жълти и зелени храчки, не предприемайте самолечение.

Усложнения при упорита кашлица

Какви могат да бъдат усложненията? Когато кашлицата е симптом на възпаление на горните дихателни пътища - грип, настинка - липсата на лечение може да доведе до развитие на пневмония, което е сериозно заболяване на белите дробове.

В случай, че кашлицата ви е свързана със страстно тютюнопушене е нужно да откажете цигарите, в противен случай има опасност за развитие на рак на белите дробове.

Предпазване от кашлица

За да се предпазване от кашлица е необходимо да се отстранят причинителите. Ако тя е свързана с пушене – спрете цигарите, ако работите или пребивавате в помещения със замърсен въздух използвайте маски или проветрявайте често.

Защитата от развитие на инфекции на горните дихателни пътища, ще ви предпази от кашлица. В помещенията в които спите, пребивавате или работите си осигурявайте свеж въздух с не много висока температура и добра влажност.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest