ezine.bg»Статии»Здраве»Какъв е нормалния пулс

Какъв е нормалния пулс

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Какъв е нормалния пулс

Нарушенията в пулса могат да са симптом за различни заболявания като натравяния, поражения на миокарда, нарушения в обмяната на веществата, дори за депресия.

Сърцето бие неуморно, то се съкращава повече от 100 хиляди пъти на ден и изпомпва голямо количество кръв.

Нормалният пулс е в различни стойности за различните възрастови групи.

За бебетата нормален е пулсът 120-140 удара в минута, за деца в предучилищна възраст е 90-110 удара, за по-големи деца 80-90, а за тези над 14 години, както и за възрастните е 60-80 удара. С годините пулсът става по-бавен, не повече от 65 удара в минута. Интересен факт е, че при издишане пулсът се учестява, а при вдишане се забавя.

Пулсът не бива да се измерва в легнало или изправено положение, ако сте приели храна току що или пък сте гладни, ако сте прегрели или измръзнали, а за жените и в навечерието на критичните дни в месеца.

Ударите на сърцето се преброяват лесно. Пребройте броя на ударите за 30 секунди, а полученият резултат умножете по две. Така ще получите стойността му. В случай, че страдате от сърдечни заболявания и няма точна гаранция, че броят на ударите е равномерен в различните промеждутъци от време, най-добре бройте 1 минута.

Ако сърдечните ви удари са по-малко от нормалните стойности, най-вероятно става въпрос за брадикардия. Ако спортувате редовно, то по-бавният пулс говори за по-икономична работа на сърцето.

Учестеният пулс свидетелства за тахикардия. Това е по-разпространеното състояние и е познато на доста хора. Практически се случва на всеки – след изживяно вълнение, консумация на алкохол, физическо натоварване. Когато тахикардията продължава с часове или дни и е съпътствана с повишено налягане и температура, състоянието трябва да се лекува.

Ритмичността на пулса се определя лесно – по принцип интервалите между ударите трябва да бъдат равномерни и еднакви. Понякога пулсът може да избързва или забавя. Кардиолозите наричат това екстрасистола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest