ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се предпазим от инфекции

Как да се предпазим от инфекции

DesislavaDesislava
Новак
177103
Как да се предпазим от инфекции
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
Виж ››

Предпазването от инфекции може да ви се стори една доста трудна задача. Чрез спазването на няколко прости правила това може много лесно да се промени и да ви предпази от много инфекциозни заболявания.

Мийте често ръцете си. Микробите са навсякъде те могат да останат живи от няколко минути до няколко месеца. Много хора не знаят как да мият ръцете си правилно. За да сте сигурни, че сте се отървали от досадните и вредни микроби е необходимо да миете ръцете си с вода и сапун, като търкате енергично поне 20 секунди. Хубаво е да се подсушите с хартиена кърпичка, а не с хавлиена кърпа, по която е много вероятно да има микроби и други нежелани вредители. При липса на течаща вода използвайте гел на алкохолна основа.

Не споделяйте личните си вещи дори и с членове на семейството си. Четки за зъби, кърпи, бръсначи, дори и нокторезачката си, защото много често те са източници на инфекциозни агенти (бактерии, вируси и гъбички). В детската градина са ви учили да споделяте играчките си, но вие запомнете, че трябва да се грижите за вещите си, както за самите вас.

Покривайте устата и носа си, когато кашляте или кихате. Повечето инфекциозни заболявания се предават по въздушно-капков път. За това, ако някой киха или кашля насреща ви е добре да извъртите глава настрани.

Гответе безопасно. Пренасяни чрез храната много често бактериите и микробите, довеждащи до инфекциозно заболяване се поглъщат или в следствие на неправилно приготвена храна или лоши хигиенни навици. Микробите вредят на почти всички хранителни продукти и много бързо се разпространяват при стайна температура. За това съхранявайте продуктите в хладилника си, използвайте отделни дъски за рязане на суровите меса и зеленчуците, поддържайте чисти плотовете и мястото, на което приготвяте храната си. За пресните плодове и зеленчуци е много важно те да бъдат измити обилно с течаща вода.

Бъдете внимателни на обществени места. Много често там където има много хора има и най-голяма вероятност да лепнете някоя инфекция. Бъдете предпазливи в обществения и градския транспорт, при посещаването на болници и здравни заведения и не на последно място, там където прекарвате значителна част от времето си.

Правете безопасен секс. Полово предаваните болести са може би най-лесно предотвратимите инфекциозни заболявания, стига само да правите безопасен секс и няма от какво да се притеснявате.

Бъдете внимателни с животните. Те също могат да ви навредят или най-малкото да ви донесат някоя друга инфекция или болест. За това грижете се за тяхната хигиена, като се грижите за хигиената на децата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest