ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Как да се предпазим от кърлежите

Как да се предпазим от кърлежите

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Как да се предпазим от кърлежите

През пролетта и лятото територията на нашата страна става изключително благоприятна за развитието и разпространението на кърлежи. Причина за този бум е повишената влажност. Кърлежите са ектопаразити, а единствената храна, която използват е кръвта.

Кърлежите предпочитат да обитават тревисти терени и горски масиви. Те да са добре устроени паразити и дебнат жертвите си и близо до пътеките, по които минават. Предимно ухапванията от кърлеж са в ранните часове на деня, защото температурата тогава е най-ниска, а всеки кърлеж се ориентира по температурата на гостоприемника. Когато паразитът се закрепи върху тялото, той се впива по меките части, сгъвката на коляното, мишниците, но може и да се прикрепи по краката, ръцете и други части.

За съжаление хората не винаги могат да се предпазят от тези неприятни паразити. Кърлежите могат да са на всяка една поляна. Поради тази причина, с настъпването на пролетта, общините пръскат срещу комари и кърлежи. Все пак в природата никой не пръска, така че ако предприемате разходка на открито трябва да направите някои неща.

Обуйте дълги панталони и дори ако можете сложете крачолите в обувките. Така поне малко ще ограничите възможността кърлежа да се закрепи на вашите крака. Облечете и блуза с дълъг ръкав. Слагайте си светли и ярки дрехи, защото така кърлежите ще се открояват по-добре. Използвайте средства за защита от кръвосмучещи насекоми – репелент.

Ако искате да си направите пикник, проверете дали мястото е безопасно. Бавно сложете на тревата бяла носна кърпа, така ще откриете дали има някои неканен гост около вас.

След като се приберете от разходката огледайте добре своето тяло или помолете половинката да ви прегледа. Когато се преглеждате, имайте предвид, че кърлежите обичат да се крият и в топлите и влажни кожни гънки, половите области и под косата.

Ако все пак ви се случи да ви се впие кърлеж, не се опитвайте сами да го отстранявате, а отидете на лекар. Ако се опитате да го извадите с пинсета, той ще се усети и в опит да се защити ще отдели отровен секрет в кръвта ви. Също така част от кърлежа може да остане забита във вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest