Ангина

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1530
Ангина
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Ангина е широко употребявано название за остър тонзилит. Представлява остро възпаление на сливиците в гърлото и е широко разпространено сред децата до 7-годишна възраст. Това е така поради факта, че сливиците са неразделна част от имунната система. Те са преграда за попадането на вируси и бактерии в организма, а в тази възраст имунната система е в процес на развитие и е подложена на чести атаки.

Предпоставка за развитието на ангина са резките температурни промени, както и висока влажност на въздуха, тъй като това благоприятства развитието и разпространението на вируси и бактерии. Това е причината заболяването да е по-разпространено през късната есен, зимата и пролетта.

В зависимост от това дали ангината е предизвикана от вирус или от развитието на бактерия, тя съответно бива вирусна или бактериална, като това предопределя начина на лечение. В случай, че ангината се появи повече от два пъти в година, вече става въпрос за хронична ангина. Ангината е заразно заболяване и затова болният трябва да се изолира.

Симптоми при Ангина

Първите симптоми са болки и зачервяване в гърлото, затруднено преглъщане и уголемяване на сливиците. Характерна е висока температура, главоболие, гадене, повръщане. Може да има затруднение в дишането, болки в ушите, лош дъх. Други признаци са налепи по гърлото и увеличени лимфни възли.

Усложнения при Ангина

Едно от усложненията на гнойната ангина е възпаление на ушите, наречено отит. Ангината също може да се окаже отключващ фактор за развитието на ревматизъм. Също така може да доведе до сепсис, а при хроничната ангина, лошият дъх е симптом на инфекция, която причинява жълтеникави образувания на сливиците. Друго усложнение е перитонзиларен абсцес, характерен с натрупване на гной около едната сливица, единственото лечение е чрез срязване с цел изтичане на гнойта.

Диагностициране на Ангина

Лекарят ви лесно може да постави диагнозата, дори само след като погледне сливиците. Може да се направи микробиологично изследване на гърлен секрет, който ще установи причините за заболяването и ще определи кой антибиотик би бил най-ефективен.

Болно Гърло

Лечение на Ангина

Чрез взимане на гърлен секрет лекаря ще определи вида на ангина. Ако тя е бактериална, ще ви предпише антибиотик, който съответства на откритие бактерии, ако е вирусна се прилагат анестетични спрейове, топли чайове, смучещи таблетки както и лекарства за висока температура, витамини или имуностимулатори.

Може да се стигне до хирургическо отстраняване на едната или трите сливици в гърлото, но това е крайна мярка.

Ако имате съмнение, че вие или детето ви страда от ангина, непременно се обърнете към лекар. Само и единствено специалист може да определи какво е състоянието и какви мерки могат да се вземат.

Хранене при Ангина

Тъй като при ангина се възпаляват сливиците и гърлото, приемът на храна може да бъде затруднен. Опитвайте се да се храните здравословно и с храни, които не дразнят гърлото ви. Може да приготвяте храната си и да я пасирате след това, така ще намалите дразненето. Приемайте храни, които си богати на витамини. Топлите крем супи и чайове, както и пюретата няма да ви навредят. Откажете се от твърдите и препечени храни.

Предпазване от Ангина

Предпазването от ангина не се отличава от повечето вирусни заболявания. Важно е да сте добре облечени, ако е студено и сте навън дишайте през носа, а ако говорите си сложете шал пред устата. Мийте ръцете си редовно, избягвайте пренаселени помещения, където може да има хора преносители на вируси.

Хранете се правилно, хубаво е да се набавят нужните на организма вещества чрез храната, а не по изкуствен път. Консумирайте повече плодове и зеленчуци, намалете мазното, спортувайте и си осигурявайте необходимата за организма почивка.

Всички тези мерки ще подпомогнат имунната ви система в борбата с вирусите и бактериите. Поради участието на сливиците във формирането на имунната система, най-застрашени са децата до 7 годишна възраст.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest