ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Kак да се предпазим от болести

Kак да се предпазим от болести

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1505
Грип
Загряващи пластири при болки и травми
Препоръчано за теб:
Загряващи пластири при болки и травми
20.00 лв.
Виж ››

С топенето на снега освен хубавото време започват и грипните и простудните заболявания, предизвикани от промените в температурите и климата. Много от болестите и заболяванията, включително грипът, настинка, пневмония и бронхит, се разпространяват изключително лесно от човек на човек по въздушно-капков път.

Никой не иска да прихване микробите от някого или пък той самият да ги предаде на други хора. Можете лесно да предотвратите разпространението им, защитавайки себе си и околните от досадните болести, като следвате следните съвети:

1. Мийте ръцете си редовно, те са едни от най-големите преносители на микроби. За да се предотврати разспространението на болестите, измийте ръцети си внимателно и обилно с топла вода и сапун. Сапунисайте хубаво предната и задната част на ръката, докато се получи пяна. Така втривайте сапуна поне за 20 секунди. Изплакнете и подсушете добре ръцете си. Старайте се да не докосвате кранчето или дръжките на врататите с чисти ръце. В случай, че нямате наблизо вода и сапун, носете със себе си антибактериален гел, за да почистите ръцете си.

Хапчета

Измивайте ръцете си всеки път след като сте кихнали, изкашляли, избърсали сте си носа или сте били в пряк досег с болен човек, също така преди хранене или обработка на храна, както и след като се пипали някое животно или боклук.

2. Стойте по възможност на страна от болни хора. Ако видите, че някой киха или кашля, стойте по-далеч от него. Доказано е, че много болести се предават по въздуха и вие може да се разболеете при самото вдишване, ако някой преди това е кихнал или се е изкашлял. Ако сте болни най-бързият начин да оздравеете е да си останете вкъщи и да ограничите контактите с другите.

Настинка

3. Задържайте микробите за себе си. При кихане сложете ръката си или някаква изкуствена преграда, за да покриете носа си. Покрийте изцяло устата си при кашляне. В такива случаи най-добре е да си вземете медицинска маска за лице, но не забравайте, че тя не бива да се ползва през целия ден.

4. Ако се разболеете, дайте време на тялото да ви се излекува. При висока температура или треска си останете вкъщи, докато не се почувставате по-добре и вече не сте заразен. Потърсете и мнение от лекар. Ако са ви предписани антибиотици или други лекарства, пийте ги точно по предписание. Приемайте много витамини.

5. Имунизирайте се. След прекарването на дадена болест, имунизацията може да бъде най-ефективната защита от повторно заболяване. Също такава ви предпазва и от други болести. Важно е да имате всички имунизации, които се препоръчват за вашата възраст в имунизационния календар на България.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest