ezine.bg»Статии»Семейство»Отглеждане на детето»Лична хигиена при децата

Лична хигиена при децата

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1512
Лична хигиена при децата
3D Детска раница Frozen
3D Детска раница Frozen
39.90 лв.
Виж ››

Приучването на децата към добри хигиенни навици е доста трудоемко, изисква много постоянство, но определено си струва усилията. Този процес започва още в ранна детска възраст и продължава до пубертета, когато вашето малко дете се превръща в по-самостоятелен и по-отговорен младеж.

Да започнем с банята. Когато вашето дете е още бебе е добре да превърнете ежедневния душ в нещо забавно, добавете играчки или пуснете музика, правете неща, които са любими за него, така със сигурно ще направите влизането в банята по-съблазнително. Ако пък вашият малчуган е вече пораснал и може да се справя сам се постарайте това да се превърне в негов неизменен навик.

Миенето на ръцете. Това е най-добрият начин да се предотврати разпространението на болести и микроби. Ако този хигиенен навик се изгради още от самото то в последствие няма да имате проблем с това. Ще забележите, че вашето дете само ще иска да измие ръцете си, когато се е изцапало, преди да седне на масата, в класната стая или след като се прибрало от детската площадка. Сами се досещате, че става въпрос за миене на ръцете с вода и сапун, а не просто за изплакване с малко вода. Специалистите по детска хигиена препоръчват търкането със сапун да продължи минимум 20 секунди.

Грижа за зъбите. Всички деца трябва да се проверяват от зъболекар още от ранна детска възраст. Повечето от тях още на 3 години имат по един-два кариеса. Това е така, защото малките деца се хранят по-малко, но за сметка на това по-често. За това се препоръчва миене на зъбите поне три пъти на ден.

Забърсване след ходене до тоалетна. Ако вашето дете вече е надраснало пелените, то е дошъл момент, в който вие трябва да го научите как да се грижи правилно за хигиената си след ходене до тоалетна. За момиченцата е по-сложно, трябва да и покажете и обясните, как да се бършат правилно от задната към предната част. Това ще ги предпази от инфекции на пикочните пътища. За момчетата е важно да ги научите да издърпват назад препуциума докато уринират.

Почистване на ушите. Всички знаете колко неприятно впечатления остава мръсните уши. Когато детето е още малко ежедневно се грижете за ушната му хигиена и така неусетно то ще свикне с този ритуал и в последствие само ще започне да се грижи за това.

Хората са казали „Малко дете-малки грижи, голямо дете-големи грижи”. Това е така и с хигиената. След определена възраст потните и мастните жлези на детето започват да функционират по-интензивно, в следствие на това кожата на детето особено в пубертета изисква специални грижи. Помогнете му да подбира внимателно подходящите продукти и не забравяйте, че това все пак е дете. Направлявайте го и му напомняйте колко важна е личната хигиена за него постарайте се да започне само да се грижи за дрехите и бельото си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest