Сенна хрема

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1528
Сенна Хрема
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Сенната хрема е една от най-разпространените алергии. Алергиите представляват хиперсензитивни смущения, към субстанции от околната среда, които са безвредни – в случая със сенната хрема това са полените. Те са мъжките полови клетки на растенията и според начина им на разпространение се делят на анемофилни и ентомофилни.

Формата на първите е аеродинамична, което подпомага разпространението им на големи разстояния благодарение на въздуха, т.е. може да усетите тяхното влияние далеч от източника. Вторите се пренасят от насекомите и птиците, а за да изпитате влиянието им е необходимо да имате директен допир. Характерно за сенната хрема е, че нейните симптоми се проявяват в пролетно-летния сезон, а в някои случаи до късна есен.

Чрез въздуха алергените попадат на лигавицата на очите, а посредством дишането – в горните дихателни пътища. Когато това се случи, организмът започва да произвежда антитела за отстраняване на „нарушителите”.

Причини за сенна хрема

Повечето хора мислят, че сенната хрема се предизвиква от ярко оцветените растения. Истината е, че най-често алергична реакция се появява към полените на треви - тревата в овощните градини, райграс, бермудска трева и др. ; дървета - топола, дъб, кестен, орех, бреза, лешник и др.; плевели и храсти - живовляк, сладка трева, див пелин и др.

Поради това, че някои от растенията, особено треви, цъфтят през есента, не е изненадващо да се проявяват симптоми и по това време на годината.

Симптоми при сенна хрема

Сред най-често срещаните симптоми на сенна хрема са:

Алергичен ринит – възпаление на лигавицата на носа, което се характеризира със сърбеж, кихане и отделяне на секрети. Обострените симптоми могат да доведат до нарушения в съня, а оттам да намалят работоспособността на индивида.

Алергичен конюнктивит, който се изразява в сърбеж, парене и сълзене в очите. При особено тежки алергични реакции, може да е трудно отварянето на очите, поради подуването и зачервяването им.

Бронхиална астма, характеризираща се с кашлица, свиркащо дишане, а в някои случаи и задух.

В следствие от храните и кръстосването им с полените може да се наблюдава сърбеж в устната кухина. Такива храни могат да бъдат ябълки, череши, моркови, целина, картофи, киви, домати и др. Преди да спрете или ограничите някоя храна, се консултирайте с алерголог.

Кихане

Диагностициране на сенна хрема

Симптомите и сезонността им на появяване спомагат диагностицирането на сенна хрема. Това обаче не е достатъчно. Добре за лечението е да сте наясно към кои точно растения имате алергия, за тази цел се провежда най-често кожен тест. При него със стерилна игла се прави скарификация (повърхностни разрези на кожата), най-често на вътрешната предмишница, а в някои случаи и на гърба. На това място се поставя разтвор на тестваната субстанция. В случай, че в рамките на 20-30 мин., кожата около мястото се подуе и зачерви - теста е положителен.

Друг вид тест е след нанасяне на тестваната субстанция, да се направи леко пробождане на кожата. При този метод могат да се направят тестове за повече вещества.

Какъв тест ще се направи зависи от алерголога, при когото ще отидете.

Лечение на сенна хрема

Най-често за лечение се използват медикаменти – антихистамини, които намаляват или спират проявата на симптомите на сенната хрема.

По-често при деца, но не само се прилага един вид имунотерапия. В този случай се установява точно към кои полени е алергията, след което през месеците, в които няма алергична реакция (най-често през зимата) се провежда самото лечение. То включва подкожно инжектиране на малки количества от съответния алерген, като това помага на имунната система да създаде защита и да реагира по-леко. Лечението е продължително, но в повечето случаи има трайни резултати.

Хранене при сенна хрема

По време на алергията е добре да се намали консумацията на мъхести плодове и зеленчуци като ягодите, пъпешите, прасковите, кайсиите, тиквички и др. Млечните продукти често са причина за алергия, така че по възможност ограничете и тяхната консумация.

Предпазване от сенна хрема

Предпазването от сенна хрема не е възможно, но могат да се намалят симптомите на алергията. По възможност пребивавайте на места, където полените са по-малко, като морският бряг например. Пийте повече течности, за да подпомагате организма в прочистването от „вредителите”. Спрете цигарите! За облекчаване на симптомите в гърлото помага разтвор на вода с готварска сол.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest