ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Признаци при липса на витамин D

Признаци при липса на витамин D

DesislavaDesislava
Новак
177105
болки в кръста и гърба

Витамин D или витаминът на слънцето е жизнено важен хранителен елемент с огромно влияние върху нашето тяло. Той е от съществено значение за здрави кости, тъй като помага на тялото да абсорбира калция.

Съществуват две основни негови форми витамин D2 и D3. Витамин D3 се поглъща от кожата при излагане на пряка слънчева светлина или изкуствена ултравиолетова такава. Той може да бъде поет по естествен начин и чрез някои храни богати на витамин D като мляко, брашно, риба, месо и яйца.

Дефицитът на витамин D може да доведе до много опасни заболявания, като съществуват симптоми, които ще ви подскажат за неговия недостиг.

Рахит. Това е най-честият симптом за недостиг на витамин D при деца. В резултат на този дефицит костите са слаби, костната тъкан е недостатъчно минерализирана и това води до меки и деформирани кости.

Остеопороза. Това е заболяване, което засяга по-често жените, но не са малко и случаите при мъжете. При нея костната плътност намалява и в резултат на това костите стават по-тънки и чупливи. Много често остеопорозата протича безсимптомно, но ако се проявят симптоми, те са болки в гръдния кош, пояса и бедрото.

Депресия и умора. Според много учени депресията е в резултат на липсата на витамин D. Те твърдят, че заради урбанизацията слънчевата светлина не може да достигне адекватно до кожата, което води до намаляване нивото на витамин D3 в организма, причинявайки депресия.

умора и липса на слънце

Те също са открили, че голям брой от хората страдат от сезонно афективно разстройство през зимата поради недостатъчното излагане на слънчева светлина. Паращитовидният хормон е този, който причинява недостиг на витамин D със симптом-депресия.

Хиперпаратиреоидизъм е медицинско състояние, при което паратиреоидния хормон (който регулира нивата на калций и фосфор в телата ни) е произведен в повече от паращитовидните жлези. Това се причинява от различни дисбаланси в организма, като намалени или повишении нива на калций или дефицит в приема на витамин D.

Други възможни причини са проблеми с бъбреци, карциноми или проблеми с щитовидна жлеза. Някои от симптомите са слаба костна структура (фрактури), лошо храносмилане, депресия и камъни в бъбреците.

Затлъстяване и хипертония. Дефицитът на витамин D се свързва със затлъстяването, като недостатъчното му ниво пречи на производството на хормона лептин, който регулира мазнините в тялото.

Хронични болки в гърба. Както казахме вече недостигът на витамин D влияе на костната плътност. По-ниската плътност на костите води до по-слаба опора на гърба, което пък допринася за хроничните болки в гърба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest