Бронхит

AdminAdmin
Администратор
1k1429
Настинала жена
Електронен термометър за деца
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
Виж ››

Вход към дихателната система са ноздрите, които отвеждат въздуха в носната кухина. След това пътят на въздуха преминава през гръкляна към трахеята, която се разделя на два бронха, а те от своя страна на малки бронхиоли, чийто краища се отварят в алвеоли.

Бронхитът представлява остро или хронично възпаление на бронхите, при което в тях се отделя секрет.

Причини за бронхит

Най-честата причина за развитието на бронхит са простудните заболявания. При намаляване защитните сили на организма в следствие на други заболявания микроорганизми, които са попаднали в дихателната система или нормално пребивават там се развиват бързо и така причиняват бронхит. Той може да бъде предизвикан още от гъбички, бактерии и микоплазми. Бронхит може да се развие като следствие от страстно и дългогодишно тютюнопушене или при вдишването на прах, токсични вещества, газове и др.

Симптоми при бронхит

Най-често бронхитът е следствие от вирусни заболявания и неговите начални симптоми съответстват на симптомите на това заболяване – температура, главоболие, хрема, кихане, болки в мускулите и ставите и др.

С развитието на бронхита обаче се проявяват и други симптоми. В началото това е суха кашлица, която в последствие може да премине във влажна с отделяне на секрети. На по-късните етапи могат да се появят затруднено дишане, болки в гърдите и гръдната кост, както и характерно „свиркане” при нормално дишане.

Дали имате бронхит или кашлица, може да установи само лекар. Не си поставяйте самостоятелно диагноза и не прилагайте самолечение с медикаменти.

Усложнения при бронхит

Главоболие при бронхит

Най-честото усложнение при бронхит е бронхопневмонията. Друго усложнение, което възниква при деца под 2 години и в старческа възраст е остър бронхиолит. Протича особено тежко, прогнозата не е добра, често се развива сърдечна и дихателна недостатъчност, което може да доведе до летален изход.

Диагностициране на бронхит

Диагноза се поставя след преглед от лекар, преслушване със статоскоп и установяване на симптомите. Може да се наложи рентгенова снимка или микробиологично изследване на секрет от кашлицата, за да се установи причинителят на заболяването и до колко се е развило.

Лечение на бронхит

Лечението започва с постелен режим и много почивка. Протича като при настинка или грип – затопляне, прием на повече течности, подходящ хранителен режим – супи, каши, пюрета, прием на витамини.

За кашлицата лекарят ви може да изпише медикаменти, които я облекчават или такива, подпомагащи втечняването на секрета и спомагащи неговото извеждане от организма.

В случай, че се наблюдават усложнения е допустима употребата на антибиотик, но това става само след щателен преглед и по лекарско предписание.

Предпазване от бронхит

Първо е важно да се избягват вирусни заболявания като грип и простуда. В зимните месеци е добре да се органични престоя в обществени места и пренаселени помещения. Добро оръжие в борбата е силният организъм, грижа за това трябва да се полага всеки ден чрез спорт, правилно и здравословно хранене, активни и редовни почивки. За бронхите е най-добре е да се намалят или спрат цигарите.

Прочети също за остър бронхит.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest