ezine.bg»Статии»Любопитно»За или против обеци на пъпа

За или против обеци на пъпа

Жана Г.Жана Г.
Новак
554250
За или против обеци на пъпа

Пиърсингът е древно изкуство за украсяване на тялото. Използван е широко в страните на Африка, в Рим, Древен Египет, за което свидетелстват древни картини.

Украсявани с обеци са били телата не само на жените, но и на мъжете. Оттогава е минало много време, но пиърсингът е успял да стигне до наши дни и дори да стане доста популярен.

По-голямата част от подлагащите се на този вид разкрасяване са представителките на нежния пол. При пиърсинга на пъпа са възможни комбинации: вертикален, хоризонтален, двоен-хоризонтален, пиърсинг с 4 обеци, разположени симетрично по вертикала и хоризонтала.

Пробождането е полезно за някои хора от психологическа гледна точка. То им помага да намерят себе си, да преборят комплексите си.

Много хора остават незабелязани от обществото, което им се отразява зле. Пиърсингът е в състояние да промени това.

Макар да има емоционални ползи, пиърсингът може да доведе до значителни здравословни проблеми. Като начало, още при поставянето на чуждото тяло, може да се получат инфекции.

При което става дума не само за обикновени бактериални инфекции, които са сравнително безопасни и могат да се лекуват медикаментозно.

За причинител на около 10% от случаите на вирусен хепатит се смята имено пиърсингът. Потвърдени са и възможностите за заразяване и с други опасни вирусни инфекции.

Следващата опасност, на коята се подлагат решилите да си направят пиърсинг, е алергична реакция. В състава на повечето бижута влиза никелът, който може да се свързва с белтъчините в кожата и да предизвиква силни алергични реакции.

В резултат около мястото на пробиване на кожата, а по-късно и по цялото тяло започват да се развиват възпалителни процеси. Те се изразяват в почервеняване, отоци, парене на мястото на пиърсинга и всички останали класически алергични симптоми.

Тъй като хората имат различна имунна система, пиърсингът не е за всеки. Организмът на някои хора просто не може да приеме чуждото тяло и се налага то да бъде отстранено.

Ако сте решили да си направите пиърсинг, имайте едно наум и не се доверявайте на непрофесионалисти, които могат да навредят на здравето ви и дори да причинят заразяване на кръвта. По-добре потърсете услугите на специалист.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest