ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Подути крака при бременност

Подути крака при бременност

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Подути крака при бременност
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
Практичен аксесоар за вашия дом:
UV стерилизатор за четки за зъби + дозатор
49.00 лв.
Виж ››

Подуването на краката е често срещано явление по време на бременността. Главната причина за това подуване е фактът, че тялото на бременната жена произвежда около 50 % повече телесни течности и кръв, за да може да посрещне нуждите на развиващия се плод. Отоците по краката са едно от най-честите оплаквания по време на бременността. Те се засилват в топлите дни и вечерно време.

Можете да намалите подуването, ако спазвате някои правила.

Когато приготвяте храната си използвайте по-малко сол. Прекаляването със солта по време на бременност може да увеличи задържането на течности. Сведете консумацията на сол до минимални количества.

Пийте достатъчно течности всеки ден. Може да не ви се вижда много естествено да вкарвате още вода в тялото си при положение, че се натрупва, но приемането на 8 до 10 чаши вода на ден помага на организма да изхвърли излишните вещества. Това ще намали подуването.

Носете широки дрехи, за да избегнете възможни притискания. Също така задължително наблегнете на удобните и ниски обувки. Избягвайте чорапи с ластик, защото те ще ви стягат.

Движете се по време на бременността. Старайте се да не се заседявате дълго на едно място. Колкото повече физическа активност имате, толкова по-добре. Активното движение разнася отоците и подобрява кръвоотока.

Плувайте, защото натискът на водата в басейна помага за раздвижването на течностите, които подуват вашите крайници.

Хранете се разумно и забравете за храните от бързото хранене. Избягвайте газирани напитки. Наблегнете на плодовете и зеленчуците.

Когато можете вдигайте краката си на високо – най-близката табуретка или нещо подобно. При седнало положение не кръстосвайте краката и глезените си.

Опъвайте краката си с петата напред, а след това завъртайте ходилото наляво и надясно по няколко пъти. Размърдвайте пръстите на краката.

Не се натъжавайте подуването на краката е временно явление и изчезва след раждането. Ако все пак усетите, че има нещо нередно в отоците по крайниците веднага се консултирайте с лекар и в никакъв случай не прилагайте самолечения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest