Ezine.bg»Статии»За Дома»Златните правила на домакинята

Златните правила на домакинята

Жана Г.Жана Г.
Новак
554195
Миене на Прозорци
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бамбукова кутия за чай с 8 секции - 31см
53.13 лв.
Виж ››

По-голямата част от домакините си мечтаят рутинните им задължения да им отнемат по възможност по-малко време. Това може да стане, ако въведете малко ред и организираност при изпълнението им.

Създайте правила за семейството си, които всички да спазват – така работата ви ще намалее значително. Вместо да разделяте прането всеки път, преди да го сложите в пералнята, направете си допълнителни кошове за разделяне по цветове, в които членовете на семейството сами да слагат прането.

Преди пране не натърквайте дрехите с препарати за отстраняване на петна и замърсявания. По-добре сложете в пералнята универсални препарати за петна, които сами ще ги премахнат.

Ако от известно време не сте почиствали, самата мисъл за това ще ви отнеме повече време, отколкото цялата реална работа. Започнете, без да се замисляте, и си засечете колко време ще ви е нужно.

Когато установите, че за повечето неща ви трябват само няколко минути, ще ви олекне и така работата ще потръгне наистина. Това ще ви помага и занапред да планирате нужното време за всяка работа.

Чистачка

Старайте се да избягвате двойната работа. Винаги първо почиствайте най-замърсените места. В кухнята започвайте от печката и фурната, после с шкафовете и накрая – пода.

Така ще избегнете повтарянето на миенето на пода в случай, че при почистването на останалите неща той се зацапа от потекли препарати.

Научете членовете на семейството да се събуват или да ползват пантофи, когато ходят вкъщи. Осемдесет и пет процента от мръсотията прониква в къщата, когато направите първите няколко крачки с обувки и после тя се разнася дори и вече да се преобуете.

При почистване на стаите първо избърсвайте праха и чак след това пускайте прахосмукачката. Така няма да ви се налага повторно да чистите пода, ако при бърсането на прах паднат трохи или дребни боклуци.

Не чакайте прозорците да потъмнеят за да ги измиете. Много по-лесно ще отстраните мръсотията, ако е по-малко. Когато прозорците са мръсни, по тях, освен прах се полепват и мазнини, които се почистват по-трудно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest