ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Техника за релаксация срещу стрес

Техника за релаксация срещу стрес

Жана Г.Жана Г.
Новак
554262
Техника за релаксация срещу стрес
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Релаксацията е чудесна профилактика на стреса. Хипертония-та, мигрената, болестите на стомашно-чревния тракт, тоест психоматичните болести, възникващи в следствие на продължителен стрес, започват да отшумяват и дори да изчезват напълно, ако се отпускаме и прилагаме техника за релаксация.

Тази техника може да се изпълнява по всяко време. Освен това можете да я изпълнявате преди техниката за ментално прочистване. Сложете постелка на пода и легнете по гръб. Разкрачете леко крака настрани и отпуснете ръцете до тялото с дланите нагоре. Затворете очи и започнете да дишате и издишвате през корема.

Постепенно отпускайте тялото, започвайки от главата. Отпуснете тила, челото, веждите, очите, носа, бузите и устата. Отпускайте всяка клетка на тялото, представяйки си как се носите по вълни или се реете в небето.

Постепенно отпускайте врата, раменете, дланите, пръстите и края на пръстите. След това гърдите, корема, бедрата, краката, коленете, стъпалата и пръстите на краката. Повторете отпускането отзад напред, започвайки от пръстите на краката.

Техника за релаксация срещу стрес

Колкото по-често използвате техниката за релаксация, толкова по-пълно ще е вашето отпускане и по-бързо ще успявате да се отпуснете.

Това упражнение не трябва да ви носи сънливост. То трябва да ви избави от менталния, емоционалния и физически стрес. Изпълнявайки го, трябва да се почувствате отпочинали и пълни със сила.

Процедурата на менталното прочистване започва с релаксация и техниката заземяване. Заземяването е полезно да се прави всяка сутрин, вечер и преди всяко важно събитие.

Намерете тихо кътче, отпуснете се напълно и дишайте спокойно. Дишайте и издишайте с корема. Затворете очи и се съсредоточете върху синхронизацията на дишането и мислите. При вдишване се съсредоточете върху една приятна мисъл, а при издишване - на друга. Техниката се изпълнява пет минути.

Състоянието на заземяване може да се нарече състояние на съзерцаване, медитация или молитва, умиротворение и хармония. Тогава сме максимално отпуснати и едновременно – конструктивни.

Следва менталното пречистване - всичките ви мисли ще се наредят в главата ви, след като сте напълно отпуснати и след това - заземени. Тази техника дава възможност да видим в ретроспекция живота си и да извлечем полза от това, да си вземем поука и да се научим да създаваме нови, здрави и хармонични ситуации за в бъдеще.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest