Салмонела

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1548
бактерии предизвикващи Салмонела
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Салмонелата е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от над 1000 вида бактерии, наречени с общото име салмонели. В процеса на разпадането им се отделя ендотоксин, който уврежда вътрешните органи и нервната система или ентеротоксин, който причинява стомашно разстройство. Тези бактерии живеят добре върху храни, чиято температура е между 10۫ C и 40۫ C. Знае се, че могат да преживеят повече от три месеца във вода, а в месните продукти над една година.

Заразяване със салмонела

Заразяването със салмонела най-често се случва с храна, която не е подложена на термична обработка или извършената обработка не е подходяща. Потенциално заразни са обществените басейни и незащитените водоеми. Преносител на зарази могат да бъдат приборите за хранене, а като по-рискова група са всички, които работят с животни, както и хората от кухните.

Симптоми при салмонела

В зависимост от формата на салмонела са и нейните типични симптоми. При септичната форма бактериите се разпространяват чрез кръвта и болестта протича подобно на пневмония, менингит и др. При стомашно-чревната форма се наблюдава инкубационен период от няколко дни, след който се развиват гастрит и ентерит, които са съпроводени с повишаване на температурата, повръщане, болки в корема и диария.

По подобен начин протича и дизентерийната форма на това заболяване, но фекалиите са с различна консистенция и цвят. Има форма която много наподобява грипните и простудни заболявания. При формата, подобна на тиф, са налични вече описаните симптоми, но са включени увеличен далак и черен дроб.

Лечение на салмонела

Уловена в начален стадий и с подходящи мерки, салмонелата протича бързо и отшумява за няколко дни.

При по-тежките форми салмонела обаче може да се наложи медикаментозно лечение, което включва пробиотици и витамини за възстановяване на микро-чревната флора. Активен въглен за пречистване на стомаха, както и някои други лекарствени средства, които съдържат глицерофосфат, лактат и др.

Ако има опасност от обезводняване и влошаване на състоянието, заразените се хоспитализират.

Салмонела

Развитие при салмонела

При много тежките форми на салмонела може да се стигне до тежки обезводнявания вследствие на което да се наблюдават гърчове и замъгляване на съзнанието. В редки случаи може да се възпалят различни органи – апендицит, жлъчка, менингит и др.

Предпазване от салмонела

Особено важни са мерките за предпазване от салмонела. Животинските продукти трябва да преминават ветеринарен контрол. Бактериите се унищожават с достатъчна термична обработка, така че избягвайте консумацията на сурови или полусурови животински продукти.

Друго важно е съхранението на хранителните продукти в хладилници, както и високата хигиена на хранителните помещения и хората работещи в тях. Всички тези неща важат и в домашни условия.

Когато се храните навън внимателно подбирайте заведенията, които посещавате особено в топлите месеци на година. Най-добре е да избягвате майонезата и всички продукти от яйца през лятото, освен ако не сте ги приготвили сами или не сте сигурни в техния произход, съхранение и приготвяне.

Хората, които се хранят и живеят здравословно, е по-малко вероятно да се заразят със салмонела.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest