ezine.bg»Статии»Любопитно»Езикът на цветята

Езикът на цветята

Жана Г.Жана Г.
Новак
554274
Езикът на цветята

Всяко цвете има свое собствено значение. Също така броят на цветята също говори много. Едно цвете означава – ти си всичко за мен!

Букет от три цвята – ще отида на края на света с теб! Пет цветя – обичам те! Седем цветя се подаряват като знак на най-дълбоки чувства.

Девет цветя – искрени дружески чувства. Единадесет цветя – има какво да се желае, но като цяло значиш много за мен! Тринадесет цвята – не те обичам вече!

Цветът също има значение – така например белият символизира невинност и чистота, жълтият – желание за сближаване, розовият – влюбване, червеният – страстна любов, лилавият – доверие.

Маргаритките означават: „не ме карай да чакам! ”. Лилията – „не мога без теб! ” Зюмбюлът означава че човекът по цял ден мисли за вас. Тъй като зюмбюлът е цветето на Аполон, е допустимо то да бъде подарявано на мъже. Жълтият зюмбюл символизира ревност.

Гладиолата означава, че кавалерът се надява да може да е винаги близо до тази, която обича. Перуниката е символ на завръщането, тя се подарява при раздяла като обещание за скорошна среща.

Розовата камелия е символ на силно влечение. Бялата камелия символизира платонична любов, а червената камелия – изпепеляваща страст.

Момината сълза е символ на свежест, връщане на щастието и желание за прекарване на цялото време само с тази, на която се подаряват.

Букет от нарциси е символ на желание за взаимна страстна любов. Незабравките са символ на желанието на кавалера винаги да останете заедно. Букетът от невен е израз на дълбока ревност.

Орхидеите символизират чистата любов и покорност пред изтънчената красота на дамата. Божурът е символ на предстоящия съвместен живот.

При розите символиката е различна взависимост от цвета и бодлите. Роза без бодли символизира любов от пръв поглед. Бялата роза е символ на преклонение, жълтата – на ревност, червената – на любов, розовата – на желание за щастие, китайската роза – желание за покорност. Неразцъфналата роза е символ на чистота и невинност.

Теменужките са символ на желание за риск и кратки удоволствия. Ако ви подарят хризантеми, това означава, че човекът ви харесва, но само като приятел.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest