ezine.bg»Статии»Здраве»Болест ли е апатията

Болест ли е апатията

Болест ли е апатията
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Компактен комплект за спешна помощ - 18см
23.00 лв.
Виж ››

Апатията в пряк смисъл означава безразличие, безчувственост. Околният свят спира да ни интересува. Към всичко проявяваме пренебрежително отношение – неемоционалност и никаква заинтересованост за абсолютно нищо.

Апатията според медицината не е болестно състояние, но се смята за симптом за много други болести, например Алцхаймер, деменция, болест на Хънтингтън. Това съвсем не означава, че е задължително всеки, който е апатичен да е болен от това.

Апатията не се смята за болест и от психиатрична гледна точка. Може би това е по-скоро вътрешен психологически проблем, който се поражда от различни неща. Към апатични състояния са по-склонни хората с наклонности към депресивни състояния.

Според изследвания жените страдат два пъти повече от депресия от силния пол. Дамите имат по-крехка психика от мъжете.

Според някой безразличието към околния свят се появява заради липса на любов, заради безчувственост на родителите в ранна детска възраст. Истината е, че апатията е първата стъпка към депресията, а както знаем депресията може да бъде сериозен проблем ако не успеем да се „измъкнем” от нея.

Най-честата причина за апатия е всъщност липсата на воля. Тези хора, които не се интересуват от нищо и никого, нищо не може да ги накара да изпитат чувство – радост, тъга, съпричастие, любов, дори желание, са всъщност безволеви.

Емоционалното ”отказване” от всичко около нас, говори само и единствено за слаба психика и никаква воля. Човек трябва сам да реши, че не е необходимо да изпада в крайности заради някакъв проблем.

Както повечето психологически проблеми и този трябва да се реши вътрешно, тоест онзи който е апатичен трябва сам да превъзмогне това чувство на безразличие и да се отърси от депресивното си състояние.

Всяка грешка и всеки неоправдан риск са по-добри от неемоционалността, която поражда апатията.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
52
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Ива
Ива
20.03.2014 13:29
Страдам от редуващи се депресия и апатия.... Може ли трайно да се излекуват с помощта на медикаменти?
4
0
Миа
Миа
28.07.2014 10:56
Не! Но с малко медикаменти и много воля и желание - да!
0
0