ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Какво причинява третата сливица

Какво причинява третата сливица

Преглед на дете

Сливиците са много важен орган – те са „пазителите” на организма. Те имат голямо значение до седмата година на детето, защото до този период то изгражда своята имунна система. Често до тази възраст сливиците са по-големи, но това се смята за абсолютно нормално.

Третата сливица е с най-голям размер около четвъртата година на детето и след това постепенно намалява и изчезва през тийнейджърските години.

Децата са тези, които са най-потърпевши и боледуват заради третата сивица. Това, което се случва най-често, е възпаление.

Ето и какви са симптомите за възпалена и проблемна трета сливица:

1. Заради увеличения размер на третата сливица, детенцето започва да диша по-трудно през носа. Това е причината да започне да диша през устата и да се чува и хъркане.

2. Заради това, че носът му е запушен, на детето му се появява хрема. Съответно намаля се обонянието, а заради това се получава и липса на апетит.

Доктор

3. Подутата сливица спомага за увеличението на лимфните възли на шията, а заради хремата се стича секрет по гърлото и продължава към гърдите. Появява се кашлица нощно време и сутрин. Ако е причинена от трета сливица, не се лекува с обикновените средства против кашлица.

4. Ако детето диша през устата през цялото време, това създава още един проблем. Лигавицата изсъхва и са възможни инфекции – тя става по-податлива.

Заради проблемна трета сливица, децата боледуват много често от кашлица, на която и е необходимо по-различно от обикновеното лечение - трахеити, много чести ангини, бронхити. Ако не се обърне внимание, третата сливица може да доведе и до различни деформации на зъбите, челюстта, лицето.

Разболяват се деца, които имат по-слаба имунна система, ходят на градина или ясла или са лекувани с антибиотици.

За да сте сигурни какво се случва с вашето дете, трябва да го заведете при специалист УНГ – уши, нос, гърло. Ако се появи някой от горните признаци – не се бавете и не подценявайте ситуацията. Вашето дете страда и нямате време за губене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest