ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Сърбеж по главата

Сърбеж по главата

DesislavaDesislava
Новак
177106
Сърбеж по главата

Сърбежът по главата е доста срещан и неприятен. Той може да бъде причинен от различни заболявания. Ето едни от най-вероятните причинители на сърбеж по главата.

Екземите. Екземата е хронично заболяване на кожата, която се характеризира с много сухи петна по главата. Състоянието обикновено се предизвиква от места, които имат ниска влажност на въздуха, като през зимата - това кара кожата да стане прекалено суха. Симптомите са зачервяване на кожата на главата, сърбеж, лющеща се и напукана кожа.

Атопичен дерматит. Атопичният дерматит е хронично състояние на кожата, при което тя е изключително чувствителна към много вещества. Атопичният дерматит е белязан от сърбеж , възпаление, зачервяване и малки мехури по кожата. Той се получава, когато кожата е по-чувствителен към определени вещества от нормалното. Атопичният дерматит се свързва с алергии и може да включва и абнормен отговор на имунната система към вещества в околната среда. Атопичният дерматит също се нарича атопична екзема и е един от многото видове екзема и форма на дерматит. Симптомите са петна по кожата, които може да изглеждат като малки пъпки или мехури или обриви , които идват и си отиват, и може да изчезнат напълно и съвсем спонтанно. Симптомите на атопиченият дерматит включват също и сърбеж на засегнатия участък. Той, обикновено не е сериозно състояние, но сърбежът и чесането може да доведат до увеличаване на възпалението, отворени разкъсвания по кожата, както и до вторична бактериална инфекция или гъбична инфекция на кожата и тъканите.

Контактен дерматит. Той е често срещано състояние на кожата, което е съпроводено със сърбеж. Контактният дерматит се проявява, когато кожата е чувствителна към директен контакт със специфични вещества. Веществата, които често предизвикват контактен дерматит включват някои лекарства и аромати, каучук, оцветители и консерванти, използвани в някои продукти.

Други причинители на сърбеж по главата са: инфекции, обструктивна жлъчна болест, хронична бъбречна недостатъчност, лекарства, невродермит, диабет, себореен дерматит, уртикария, варицела, морбили, слънчеви изгаряния, алергични реакции и други.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest