Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Компреси за натъртено, навехнато и изкълчено

Компреси за натъртено, навехнато и изкълчено

Изкълчен крак

Натъртването е закрита травма на тъканите и органите, свързана с разкъсване на кръвоносни съдове и изтичането на кръв в съседни органи. Придружено е от чувство на болка и оток, който има различен цвят в зависимост от сложността на контузията и засегнатия кръвоносен съд. Причинява се от удар с тъп предмет, падане и др. Препоръчва се да се осигури покой на засегнатия участък и да се правят студени компреси, за да се ограничи кръвонасядането в тъканите.

Компрес за натъртено

Един средно голям картоф се настъргва и се полага върху натъртеното място, като сместа се фиксира с марличка.

Навяхването е травма, засягаща мускулите, сухожилията или ставните връзки, които поддържат костите в областта на ставата. Причинява се от усукване, падане, неправилно стъпване, при усилно физическо натоварване, когато тъканите не устояват на пренапрежението и се увреждат. Човек чувства болка при движение. Появяват се синини и подуване.

Компрес

Компрес при навяхване

Може да лекувате мястото на травмата със студен компрес с лед, който да обвиете в марля или кърпа, и внимателно да положите в рамките на десет минути. Редувайте - след студения компрес, поставете топъл. Добре е да обездвижите навехнатото място с поддържаща еластична превръзка. Ако е навехнат кракът ви, дръжте го на високо, за да може механично отокът да спадне. Препоръчва се да се храните с растения, които действат противовъзпалително като куркумата например. Може да пиете и чай или отвара от лайка два пъти на ден.

Изкълчването представлява травма, свързана с разместване /дислокация/ на отделни костици, образуващи ставата, спрямо правилното им положение. То може да бъде причинено от свръхнапрягане на ставите или при рязко движение в нехарактерна посока. Съществуват освен травматологични изкълчвания и симптоматични. Те се появяват при пациенти, страдащи от вече съществуващо заболяване: увреждане на ставните връзки и др. При тях изкълчванията може да се случат и при по-леко пренатоварване, ако то е насочено в проблемната ставна област. Когато човек изкълчи крак или ръка, чувства силна и постоянна болка, която се увеличава при движение. Забелязва се и значителен оток.

Може да си окажете първа помощ, като положите на изкълченото място торбичка с лед, или с, какъвто и да разполагате, друг охлаждащ агент. Препоръчително е да престоите с него поне 10 минути, както при навяхване, или когато вече усетите, че кожата е започнала да се обезчувствява от студа. Може да напоите и кърпа с оцет или студена вода, която да сложите на травмата и да задържите по-дълго. За облекчаване на болката потърсете мехлем със съдържание на арника, черен оман, лайка, салвия или с екстракт от евкалиптово дърво. Може да си направите сами такъв, като към 50 мл. обикновен масажен крем, добавите 10-15 капки етерично масло от същите растения. Мехлемът се нанася обилно два или три пъти на ден. Не го мажете върху открити рани.

Компрес на коляното

Компрес при изкълчване

Към сварен и намачкан ориз се добавя мед, колкото подготвяната смес да хомогенизира добре. След това тя се полага на изкълченото място, като се увива първо с марля, а след това - и с найлонов лист.

Все пак задължително е първо да потърсите лекарска помощ, независимо дали травмата ви изглежда лека. Това трябва да се направи, щом като забележите, че симптомите й не отшумяват до 2 дни; контузеното място има неестествена форма; не може да го движите изобщо и чувствате засилваща се болка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
56
414
311
28
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Маринов
Маринов
15.12.2015 14:50
"Изкълчено" означава раместване на ставата. Това е спещно състояние което не се лекува с компреси. Отива се при доктор и то травматолог с рентген наблизо за да се диагностицира прецизно състоянието и ако има изкълчване- да се намести. След което да се обездвижи ставата. Това е нормалният подход в на-общи очертания.
"Навяхнато" означава сухожилно-мускулно разтегляне около ставата. Ако правилно се постави диагнозата то тогава състоянието се лекува пак с обездвижване на ставата а ако не е възможно поради неблагоприятно стечение на обстоятелствата или мисловен дефицит на пациента- поне в първите 24 часа се поставят студени компреси а след това каквото щете. Имайте предвид че ако се прилагат лук или чесън с оцет ще е добре да имате познат дерматолог наблизо който да ви лекува кожните проблеми след компресите...
9
4
Мария
Мария
22.11.2014 06:56
Изобщо не помага, от картофа само ми се боядиса крака и резултата беше, че първоначално се стресирани, че синината е станала по голяма. Сега пробвах с лук. Не мирише много приятно, но дано да помогне.
19
4