ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Видове пролетни алергии

Видове пролетни алергии

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Видове пролетни алергии

Пролетните алергии са типични за млади и чувствителни хора. Според статистиката в големите градове, където въздухът е силно замърсен тези алергии са по-често срещани.

Причината е, че при силно изразеното въздушно замърсяване поленовите зърна се утаяват в по-ниските въздушни слоеве и действието на тези алергени се засилва.

Съществуват различни видове пролетни алергии, които започват още от месец март.

През ранната пролет най-често срещаните алергии са към акари в домашния прах. Алергията към акарите се отключва през март и април.

Следващия вид алергии се проявяват по-късно. Те са предизвикани от цветния прашец на различните растения. Най-често алергии се получават от онези растения, които се опрашват чрез въздуха, защото имат много малки поленови зрънца. Така тези частици могат да попаднат дихателните пътища и носа, в долните дихателни пътища, полепват върху кожата и започват дразненията и алергията.

Най-силно изразените симптоми на пролетните алергии се проявяват през месец май. Характерните дразнения се проявяват върху носа и очите. Започва зачервяване, подуване на очите, сърбеж. Възможна е и хрема с обилна секреция, кихане и кашлица.

Понякога са засегнати и долните дихателни пътища, в най-тежките случаи може да се стигне до асматичен пристъп. Дразненията засягат и кожата, появяват се различни обриви по откритите места на тялото – лицето, ръцете и краката. Трябва да се ограничат контактите с цъфтежите.

Много е трудно избягването на полените, но все пак има някои възможности. Тяхното действие е най-силно, когато времето е топло и сухо и когато духа вятър. Поради тази причина засегнатите от тези алергени се чувстват най-добре, когато вали дъжд или в ранните сутрешни часове.

Хората с подобни алергии не бива да посещават открити зелени площи, особено по време на растежа им.

Възможно е лечение чрез методът на алергенната имунотерапия. Той използва принципът на ваксините, а идеята е чрез прием на малки количества от дразнещия алерген, да се изработи поносимост към него. Тази терапия се осъществява чрез инжекции или поставяне на алерген под езика. Лечението може да продължи до 5 години, но дава трайни резултати.

Вижте също: Билки срещу пролетни алергии

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest