ezine.bg»Статии»Здраве»Симптоми»Състоянието на ноктите разкрива болестите

Състоянието на ноктите разкрива болестите

Жана Г.Жана Г.
Новак
554249
Състоянието на ноктите разкрива болестите
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Най-ясно изразяващата здравословното ви състояние част от ръцете са ноктите. По тях можете да откриете скрити заболявания или такива, на които не сте обърнали внимание.

Ако страдате от някакъв здравословен проблем, това ще си проличи на първо място по ноктите ви. Кръвообращението се определя по цвета на ноктите. Ако той не е равен и леко синее, това означава, че имате сериозни проблеми с кръвообращението и трябва да се обърнете към лекар, за да не се влоши състоянието ви.

Инфекциозните болести си проличават, ако върху ноктите се появят напречни бразди, това означава сериозна инфекция на организма.

Ако върху ноктите се появят дълбоки надлъжни бразди, трябва сериозно да се замислите над това какво консумирате, тъй като определено в храната ви не достигат полезни вещества.

Състоянието на ноктите разкрива болестите

Ако постоянно сте на диета, организмът ви страда и това си проличава по ноктите – върху тях се появяват хоризонтални вдлъбнатини.

Нарушения в обмяната на веществата водят до чупливи нокти, но това може също така да е свързано и с използването на прекалено агресивни средства за почистване на дома.

Ако имате прекалено много бели петънца върху ноктите, това е знак за повишена кръвна захар и склонност към диабет.

При проблеми с дихателните пътища и обмяната на мазнини нокътят пожълтява изцяло или частично. Това обаче може да бъде причинено и от прекомерна употреба на некачествен лак за нокти.

Вирусните заболявания си личат по изпъкналите зърноподобни топчета върху нокътя. Ако имате анемия или организмът ви страда от липса на желязо, нокътят се огъва навътре като лъжичка. При проблеми на женската полова система и най-вече на яйчниците ноктите се разслояват.

Ако искате да откриете времето на появяването на здравословния проблем, лесно може да го направите, като знаете с колко нараства нокътят. На месец той расте по около два милиметра.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest