Неонатална смърт

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1529
Неонатална смърт
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване-13%
Качество без компромис:
Кутия за хапчета с отделения с нож за разрязване
8.00 лв.
6.96 лв.
Виж ››

Когато бебето умре в първите 28 дни от живота си, то това се нарича неонатална смърт. Когато родителите се опитват да се справят със загубата, при тях възникват много въпроси относно това какво се случи с бебето им. По-долу са изброени голяма част от причините, поради които може да настъпи неонатална смърт.

Рискови фактори за неонатална смърт

Преждевременното раждане (преди 37 гестационна седмица от бременност) е най-честата причина за неонатална смърт. Недоносеността и нейните усложнения причиняват около 25 процента от смъртта на новородени деца. Колкото по-късно се ражда едно бебе, толкова по-вероятно е то да оцелее. Причините за преждевременното раждане не винаги могат да бъдат открити. Три групи от жените са с най-голям риск от преждевременно раждане:

- Жените, които са имали предишно преждевременно раждане;

- Жените, които са бременни с близнаци, тризнаци или повече;

- Жените с някои отклонения на матката и шийката на матката.

В други случаи, бременна жена може да има здравословни проблеми като високо кръвно налягане), усложнения на бременността (като плацентни проблеми) или рисков начин на живот (като тютюнопушене), които повишават риска за преждевременно раждане. Много често обаче, преждевременното раждане може да се появи неочаквано при бременност, която е била безпроблемена.

Недоносени бебета, особено тези, родени преди 32 седмица от бременността и тежащи по-малко от 2 килограма, може да имат сериозни усложнения, които понякога да предизвикат и неонатална смърт. Някои от тези усложнения включват различни синдроми и физиологични състояния.

- Синдром на респираторен дистрес: Бебетата с респираторен дистрес имат незрели бели дробове, на които им липсва протеин, наречен сърфактант, който предпазва малките мехурчета въздух в белите дробове от спукване.

- Интравентрикулен кръвоизлив: Недоносените бебета понякога развиват кръвоизливи в мозъка. Докато лекото кървене в мозъка обикновено се коригира без или с малко трайни проблеми, тежки кръвоизливи, често водят до увреждане на мозъка или дори смърт.

- Некротизиращ ентероколит: Някои недоносените бебета могат да развият този чревен проблем, който представлява сериозно възпаление на червата. Той често отшумява след лечение с антибиотици, а понякога и след хирургическа намеса. Въпреки това, някои бебета развиват тежко увреждане на червата и умират.

- Инфекции: Недоносените бебета са с незряла имунна система, за това те понякога развият сериозни инфекции, като пневмония (инфекция на белите дробове), сепсис (инфекция на кръвта) и менингит (инфекция на мембраните около мозъка и гръбначния мозък). Независимо от лечението с антибиотици и антивирусни лекарства, някои бебета умират.

Други причини за неонатална смърт включват проблеми, свързани с:

- Усложнения на бременността (като прееклампсия, свързана с високо кръвно налягане)

- Усложнения, свързани с плацентата, пъпната връв и мембраните (торбичката на водите)

- Инфекции

- Задушаване(недостиг на кислород преди или по време на раждане).

Причини за неонатална смърт

Кръвни тестове при бременни

Водещи причини за вроден дефект, свързани с неонатална смърт, включват:

- Дефекти на сърцето: Това са най-често срещаният вроден дефект, свързани с причините за детска смърт (смъртни случаи, които се случват в първата година от живота). Около 1 на всеки 125 бебета се ражда с порок на сърцето. Благодарение на подобрения в хирургичното лечение и медицинското управление дефектите на сърцето, може да бъдат отстранени и дори и най-засегнатите бебета да оцелеят и да се справят добре.

- Белодробни дефекти: Бебето може да се роди с малформации или недоразвитост на единия или двата бели дробове. В повечето случаи, белодробни дефекти се случват, защото други вродени дефекти (като вродена диафрагмална херния) или усложнения по време на бременността (като например липса на околоплодна течност) се отразяват на развитието на белите дробове.

- Хромозомни аномалии: хората обикновено имат 46 хромозоми. Хромозомите са мънички, подобни на нишки структури, в нашите клетки, които носят нашите гени. Понякога бебето се ражда с твърде много или твърде малко хромозоми. В повечето случаи, ембрион с хромозомна аномалия не оцелява, а бременността завършва с аборт. В други случаи, бебето оцелява до раждането, но умира в първите седмици на живота си.

- Дефекти на мозъка и централната нервна система: Един такъв пример е аненцефалията, при която повечето от мозъка и черепа са недоразвити. Засегнатите бебета могат да бъдат мъртвородени (плода умира преди раждането) или да умрат в първите дни от живота си. Този вроден дефект, често може да бъде открит преди раждането с кръвен тест, ултразвуково изследване или амниоцентеза.

Превенция на неонатална смърт

Въпреки че смъртните случаи, дължащи се на недоносеност, са все още твърде често, перспективите за недоносени бебета в последните години се подобрява. А и лечението преди раждането, понякога може да предотврати или намали усложненията при недоносените бебета.

Жените, за които има вероятност да родят между 24 и 34 седмица от бременността могат да се лекува поне за няколко дни преди раждането с лекарства - кортикостероиди, които увеличават скоростта на съзряването на плода и белите му дробове. Проучванията показват, това лечение намалява респираторния дистрес, мозъчните кръвоизливи и смъртни случаи на бебета.

Родилните дефекти предизвикват около 20 процента от смъртта на новородените деца. Бебетата с вродени дефекти могат да бъдат преждевременно родени или доносени. Понякога родителите се запознават с вродените дефекти на бебето си преди раждането от пренатални изследвания, като ултразвук, амниоцентеза и хорионбиопсията, а други чак след това.

Ултразвукът използва звукови вълни, за да направи снимка на плода. Това може да помогне за диагностициране на вродени структурни дефекти като спина бифида (отворен гръбнак), аненцефалия (дефекти на мозъка и черепа) и сърдечни или бъбречни дефекти.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest