ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Шум в ушите - безобидно или не?

Шум в ушите - безобидно или не?

Шум в ушите - безобидно или не?

Всеки симптом, който е някакво отклонение от нормалното и предизвиква някакъв дискомфорт в човек, както е и шумът в ушите, не може и не бива да се възприема за „безобиден”.

Повечето от хората, които имат подобен симптом, се страхуват да отидат на лекар, защото се притесняват от това какъв ще е резултатът от прегледа или изследването.

Плашат се от мисълта, че този шум може да е много сериозно заболяване като мозъчен тумор, умствено заболяване, сериозно увреждане на ухото. Други хора се страхуват, че този проблем може да се засили и този шум да бъде още по-неприятен.

Как точно „звучи” шумът в ушите?

Повечето хора, които имат такива проблеми, го описват от леко до много силно бучене, понякога тънък писък, свистене, съскане, прищракване и др., понякога се усеща само в много тиха обстановка, друг път се „чува” дори на шумно място.

При подобни проблеми и въпроси, задължително трябва да посетите лекар. Чудейки се у дома и притеснявайки се на какво е индикатор шумът в ушите, не помагате по никакъв начин на себе си.

Каква е причината да се появява шумът в ушите?

Причина за появата могат да бъдат проблеми с вътрешното, средното или външното ухо, както и някакви мозъчни аномалии. Понякога този шум не е признак на нещо опасно.

Възможно е също причината да е някакво възпаление на ухото или тъпанчето. В наши дни една от най-честите причини за шумът в ушите са силните звуци. Например слушането на музика със слушалки можа да го причини, но ние не го осъзнаваме и не приемаме, че това може да бъде нещо вредно.

Най-важно от всичко е, че не винаги шумът говори за мозъчен тумор, така че, ако имате подобен проблем, по-добре проверете на какво се дължи той, за да не направите от леко възпаление на ухо, проблем за цял живот.

Причина за шум в ушите може да бъде многото напрежение, на което сте подложени, някакъв силен стрес, уплаха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ангел
Ангел
04.10.2015 12:44
За съжаление при подобни симтоми, лекарите казват да отидеш на психиатър да те успокои, подобно на вица за болния от диария, на който му изписали успокоителни. Изписват ноотропил, милгама-н, кавинтон - препарати насочени към подхранване на нерва, и нервната система. Но причината може да бъде възпаление на вътрешното ухо от някакви бактерии. Случва се при синузит, лабиринтит, или възпален зъб. Смятам, че дори леко дразнене в гърлото което не минава е признак, че имате някъде постоянен източник на бактерии или гъбички. Ако имате захлъхване на ухото (което се отглъхва) явно е съпроводено с възпаление на евстахиевата тръба. Може да сте го хванали на морето или в нехичиеничен басейн. Родната медицина често се предава пред проблема. За чуждата-не съм опитвал. Лечението не бива да се отлага ако е възпаление, защото се хронифицира. И витамините няма да помогнат.
8
0
михаил шекерлииски
михаил шекерлииски
15.06.2015 21:59
имам шум в ушите и световартеж.имам пристапи на световартеж и повращам че ли сам пиян много пиян.
12
2