Отравяне с гъби

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945522k
Болки в корема
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема UV дезинфекционна лампа
60.00 лв.
Виж ››

Отравянето с гъби представлява увреждане на организма след консумация на определен вид отровна гъба, която съдържа специфични токсични вещества.

Отравянията с гъби обикновено са остри и се проявяват с различни симптоми, в зависимост от количеството и вида на консумираните отровни гъби. Токсините в гъбите представляват вторични метаболити, които се получават от различни биохимични процеси в клетките на гъбите.

Симптоми при отравяне с гъби

Симптомите на отравяне с гъби са различни и варират според вида на токсините в гъбите и периода на проява на симптомите. Вижте кои са те.

Според периода, в който се проявяват симптомите, токсилозите различават два вида гъби:

1. Гъби с кратък период на действие

2. Гъби с дълъг период на действие

Първите симптоми на гъбите с кратък период на действие се наблюдават още по време на консумацията им или непосредствено сред нея. Характерни са изпотяване, обилно отделяне на слюнка, забавен пулс, понижаване на кръвното налягане, бледнина на кожата. Типични представители на гъби с кратък период на действие са вълчият зъб, горчивата миризливка, дяволската гъба и червената мухоморка.

Гъбите с дълъг период на действие се считат за изключително опасни. В първите часове няма симптоми на отравяне, но токсините им увреждат тежко черния дроб. След първоначалният латентен период, човек бързо изпада в кома. Често изходът е летален или с тежко увреждане на функциите на черния дроб. Пример за такива гъби са двойниците на печурката – бяла, жълта и зелена мухоморка.

Според вида на съдържащия се токсин в гъбите, те се разделят на три основни групи.

Гъби, които съдържат мускарин – симптомите на отравяне се появяват почти непосредствено след консумацията на отровните гъби. Характерни са диария, халюцинации, чувство за сънливост и силно повръщане.

Гъби, които съдържат фалоидин – симптомите на отравяне се появяват от 10 до 30 часа след приема на гъбата. Проявяват се силно изпотяване и жажда, забавяне на пулса, световъртежи, главоболие и нарушения в зрението, силни болки в черния дроб, стомашни болки и чувство на безпокойство. Телесната температура може да спадне до 35-36 градуса. Отравянето с фалоидин е много тежко и често завършва фатално за човек.

Гъби, които съдържат смолисти вещества – признаците за отравяне с гъби се проявяват от 10 до 48 часа след прием на гъбите. Тези гъби са по-слабо токсични и рядко могат до доведат до фатален край. Характерни симптоми на отравяне са повръщане и световъртежи, диария, студена пот и болки в корема, изтръпване на краката и ръцете.

Псевдо натравяния с гъби

Това са състояния, при които не става въпрос за отравяне с отровни гъби, а за непоносимост и алергия към ядливи гъби. Тези състояния са потенциално опасни за здравето.

Алергии - алергични реакции към гъби се срещат относително рядко. Отново се проявяват стомашно-чревни проблеми, характерни са кожни обриви, затруднения в дишането. В някои случаи може да се достигне до опасен анафилактичен шок.

Силна Болка

Непоносимост към гъби - гъбите са тежка, трудносмилаема храна, която често предизвиква стомашни проблеми. Те не бива да се ядат сурови или недостатъчно термично обработени. Възможно е човек да има непоносимост към точно определен вид гъби, което да доведе до някои симптоми на натравянето.

Въображаеми отравяния с гъби - тук симптомите на отравяне с гъби се отключват при самовнушения на психиката. Диагностицирането на състоянието става много трудно, защото засегнатите са убедени, че са отровени и дори развиват симптоми, които трудно могат да се различат от истинските. В тези случаи хората трябва да бъдат лекувани като като при действително натравяне.

Прием на развалени гъби - не само отровните, но и развалените гъби могат да предизвикат натравяне. Неправилно съхранявани гъби или прекалено дълго престояли са опасни. В тези случаи обаче отравянето е хранително.

Първа помощ при отравяне с гъби

Веднага реагирайте, ако се появи дори един от изброените симптоми, след като сте консумирали гъби. Всяко едно забавяне може да коства живота на вас или вашите близки.

Не предприемайте никакви самолечения, а незабавно потърсете лекарска помощ! Препоръчително е остатъците от ястието с отровни гъби да се запази, за да може по-лесно да се диагностицира с какъв токсин е настъпило отравянето.

Лечение на отравяне с гъби

Лекарят предприема всички необходими мерки за прочистване на организма и поддържане на жизнените функции. Възможно е пречистване на стомаха с активен въглен. Всички отровни вещества трябва да бъдат изведени от организма.

Предпазване от отравяне с гъби

Не събирайте сами гъби, ако нямате необходимия опит. Отровните двойници много приличат на ядливите гъби, което лесно може да заблуди неопитен човек. Купувайте гъби от сигурни и проверени места.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Elijan
Elijan
16.01.2014 23:38
Здравейте, искам да напиша тук това, което знам от баща ми, а той го знае от някакъв ловец.Нека достигне до повече хора, може пък да помогне на някого.Аз самата бях с натравяне, което така и не се установи точно какво е, но бях яла гъби и когато го казах на лекарите, те се изнесоха "тактично", т.е. буквално ме чакаха да умра.Няма да ви описвам ужаса, който преживях!!!Никаква противоотрова нямат!!!Безумие, 21 век сме, Боже!!!И по-точно става въпрос за 2007г. в гр.Пловдив, в инфекциозна болница.Тогава все още баща ми не знаеше за този лек, затова не го е търсил тогава.По една или друга причина не умрях, но това е друга тема на разговор.Противоотровата на отравяне с гъби е мозък от див заек.Заекът е единственото животно (но само дивият), което може да яде отровни гъби в гората, без да се отрови.Не знам със сигурност дали трябва да е суров или сварен, но по пътя на логиката трябва да се яде суров.Хора, не яжте гъби, които са ви непознати или съмнителни.Това е от мен, дано не ви се налага да търсите диви зайци! :)
0
1