Изкълчване на лакътя

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
945521k
Болка в лакътя
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен Бeзĸoнтaĸтeн Tepмoмeтъp
44.00 лв.
Виж ››

Изкълчването на лакътя се получава, когато костите на предмишницата – лакътна и лъчева кост се изместят от ставата на раменната кост. Нарушаването на контактът между ставните повърхности на тези три кости води до изкълчването на лакътя.

Лакътят е структуриран по начин, който позволява изключително голям обем движения. Необходима е изключително голяма сила, която да изкълчи лакътната става. Това е и причината голяма част от изкълчванията да бъдат придружени от счупвания на костите на лакътя.

Сериозни наранявания, които могат да съпътстват изкълчването на лакътя са фрактури на костите, наранявания на артериите в ръката, травми на нервите, които преминават през областта на лакътя и невъзможност за движение на ръката.

Причини за изкълчване на лакътя

Причината за голяма част от случаите на изкълчен лакът са тежки падания, при които ръката е силно засегната. Всяко едно травматично увреждане като автомобилна катастрофа и падане на ски може да доведе до изкълчване.

Видове изкълчване на лакът

Съществуват два основни вида изкълчване:

Предно изкълчване – възможно е да се получи при силен удар, директно отзад в лакътя. Ударната сила придвижва изпъкналата костна част, разположена отзад на лакътя напред, спрямо положението на раменната кост.

Задно изкълчване – може да се получи при падане, при което ръката е разгъната и стояща в страни от тялото. По-голямата част от изкълчванията са задни.

Симптоми за изкълчване на лакът

Силна болка в областта, която може да бъде остра и внезапна или тъпа и постоянна е най-честия симптом за травми на лакътя.

Възможни са нарушения в движенията на ставата – неспособност за извършване на определено движение или ограничени движения, както и пълна невъзможност за помръдване на ръката.

Подуването на ставата е друг признак за изкълчването на лакътя. В някои случаи, той придобива странна форма.

Променя се цветът и чувствителността на ръката, под нивото на увреждане. Това означава изстиване и посиняване на ръката, схващане и вкочаненост.

Ако сте претърпели травма на ръката и имате някои от изброените симптоми, трябва да потърсите лекарска помощ. Най-добре се обърнете към ортопед-травматолог, който е обучен и специализиран за лечение на всички проблеми с опорно-двигателния апарат.

Диагностициране на изкълчване на лакътя

Лекарят ще ви разпита подробно за оплакванията и самият начин, по който сте получили нараняването. След това следва преглед, който цели точното диагностициране на травмата. Понякога счупвания на костите изглеждат като размествания, затова лекарят може да насочи рентгенова снимка. Ако има подозрение за травма на артерия, се назначават допълнителни изследвания като артериограма.

Изкълчване на лакътя

Лечение на изкълчване на лакътя

Според тежестта на изкълчването на лакътя са възможни различни подходи на лечение. Най-общо има два метода – неоперативна и оперативна намеса.

Неоперативната намеса се изразява в наместване на лакътя чрез извършване на движения, които са напълно противоположни на онези, довели до изкълчването. Това трябва да бъде извършено след много добро обезболяване чрез упойка, тъй като процедурата е болезнена.

Ако неоперативните методи нямат успех, се налага оперативната намеса. Тя е наложителна и когато има данни за увреждане на нервите и артериите на ръката.

След наместването на лакътя се правят нови рентгенови снимки, които да установят успехът на интервенцията. Следва обездвижване на лакътя в сгънато положение чрез помощта на шина. Когато мине периодът за носене на шина се изпълнява физиотерапия, която да възстанови възможността за движение на ръката.

Възможно е назначаване на болнично наблюдение, при наличие на увреда на артерия, нерв или други усложнения.

Предпазване от изкълчване на лакътя

Избягвайте физически дейности, които могат да причинят изкълчване на лакътя. В случай на падане, се старайте да не се подпирате на ръката си, защото има непосредствена опасност от изкълчване.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest