Енцефалит

AdminAdmin
Дарт Вейдър
1k1530
Енцефалит в мозъка
Електронен термометър за деца-29%
Препоръчано за теб:
Електронен термометър за деца
8.50 лв.
6.00 лв.
Виж ››

Енцефалитът е възпаление на мозъка вследствие от вируси, като може да засегне всяка негова част - главен мозък, гръбначен и малък мозък. Когато възпалението се разпространи извън менингите (защитни ципи, които обвиват мозъка) и засегне мозъчното вещество, се говори за менингоенцефалит. Ако възпалението обхване гръбначния мозък, състоянието се нарича енцефаломиелит.

В почти 99% от случаите причините са енцефалит са инфекциозни агенти, които най-често са вируси, гъбички, бактерии, паразити и приони. Според причините за възникването, енцефалитите се разделят на:

Вирусни енцефалити – най-честите заболявания, които спадат тук са зостер енцефалит и херпес симплекс, кърлежови енцефалити, бяс, полиомиелит, невроспин. Вирусните енцефалити представляват животозастрашаващи състояния, които трябва да се лекуват незабавно.

Микотични, бактериални и паразитни енцефалити – срещат се много рядко, като към тях спадат сифилис и хорея минор.

В останалия 1% от случаите, енцефалитът има неинфекциозна етиология. Възможно е да се получи от мозъчен тумор, синузит, отит, отравяния с олово, след мозъчно-съдови травми, при някои ваксини /вариола, бяс/, левкемия, саркоидоза и други. Според бързината на развитие на симптомите енцефалитите се подразделят на остри, подостри и хронични. Най-често енцефалит се наблюдава при деца.

Причини за енцефалит

Причинителите на енцефалит се разделят в две групи:

- Инфекциозни – по-често срещани, като причина са усложнения вследствие на някои заболявания, като скарлатина, морбили, варицела, коремен тиф, коклюш, туберколоза, бяс. В тази група влизат и пренасяните от насекомите паразити;

- Неинфекциозни – получава се като усложнение от мозъчни тумори, синузит, отит, отравяния с олово и др.

Ецефалит може да се развие вследствие на ваксинация срещу вариола, холера, бяс и др.

Симптоми при енцефалит

При някои случаи симптомите могат да са съвсем леки, като леко повишаване на температурата, но това е рядко. В повечето случаи се наблюдават силно повишаване на температурата, отпадналост, силно главоболие, раздразнимост. Характерни симптоми са тези на мозъчна увреда, които включват парализа на отделни части на тялото, нарушения в сетивността, паркинсонов синдром и др. Силното главоболие, повръщането, брадикардията и нарушенията в съзнанието са симптоми на повишено вътречерепно налягане.

Болестната картина при енцефалитите се развива бурно и тежко. Появяват се висока температура и признаци за увреждане на мозъчната тъкан, които се изразяват с два вида явления – генерализирани или местни гърчове с потрепвания от едната или другата част на тялото, период на отпадане, изразяващ се с пареза или парализа на едната половина на тялото. В острият си период енцефалитът се изразява с промени в съзнанието – появяват се халюцинации, илюзии, бълнуване. Не е изключено да се получи и обратното – болният да чувства тежка сънливост или дори да изпадне в кома.

Клиничната картина по време на острия период, както и последиците от преболедуван енцефалит зависят не само от тежестта на мозъчното заболяване, но и от това кои мозъчни структури са засегнати – дали са клетки, проводни пътища, бяло или сиво вещество. Симптомите и последиците зависят и от това коя част на централна нервна система е поразена – главен или междинен мозък, малък мозък, гръбначен стълб или мозъчен ствол.

Кърлеж, който може да доведе до енцефалит

Постваксиналният енцефалит засяга мозъчна кора, а симптомите на състоянието включват гърчове, остатъчна епилепсия и увреждане в интелектуалното развитие. При боледуването от варицела, прогнозите са много по-благоприятни. Тук се засяга предимно малкия мозък, а потърпевшите най-често са деца. Болното дете започва да залита, появява се треперене на ръце, но тези прояви изчезват след няколко седмици.

В много редки случаи симптомите на енцефалит са много слаби и почти неразпознаваеми. В леките случаи на болестта се наблюдава повишение на телесната температура, отпадналост и общо неразположение на тялото.

Диагностициране на енцефалит

За поставяне на диагноза е необходимо да се изясни има ли наличие на придружаващи заболявания като тумори, склероза. Друго важно е кога са започнали симптомите и как протичат. За точното диагностициране се правят кръвни изследвания и лумбална пункция. Други методи, използвани за диагностициране на енцефалит са компютърната томография и Електроенцефалограма – ЕЕГ.

Диагностицирането се извършва на база подробна информация за началото и протичането на симптомите, наличие на придружаващи болести като тумори и саркоидоза. Лекарят се информира дали болният е имал провеждани лечения в близкото минало, както и дали е хапан скоро от кърлежи. За да бъде точна диагнозата, лекарят назначава кръвни изследвания, лумбална пункция, функционално изследване на мозъка и редица образни тестове. След поставянето на диагноза енцефалит, лечението трябва да започне незабавно, за да се ограничи тежестта на проявите.

Лечение на енцефалит

Енцефалитът е тежко заболяване, което може да доведе до сериозни увреждания. Ето защо е необходимо лечението да се провежда от специалисти в болнични условия, най-често клиники по инфекциозни заболявания, неврология и др. Обичайно лечението е свързано с облекчаване на симптомите. При енцефалит като следствие от бактерии се прилага антибиотично лечение. При наличие на припадъци се прилагат успокоителни средства, а при леко протичане на заболяването се препоръчва почивка и прием на много течности. За намаляването на възпаленията в мозъка могат да се прилагат кортикостеоридни вещества.

Енцефалитът задължително се лекува в болнични условия. Бактериалните енцефалити се третират с антибиотично лечение, което се определя от вида на причинителя и чувствителността му към определените антибиотици. Приемът на лекарствата трябва да започне веднага след диагностицирането на енцефалитът. Когато е необходимо терапията може да се промени или допълни.

Херпесният енцефалит се третира със специален антивирусен препарат – ацикловир. Лечението започва веднага след установяването на заболяването, тъй като последиците от него са много тежки, а смъртността – висока.

Енцефалит, причинен от бяс, трябва да се лекува незабавно, защото след разгръщането на симптомите изходът винаги е смъртоносен. Поради тази причина основното лечение е превантивно, изразяващо се в инжектиране на противобесен серум, който съдържа антитела. Сред развитие на симптомите прилаганите средства не са ефективни.

Енцефалит, който е причинен от кърлежи, трябва да се лекува комплексно. Прилагат се различни схеми с имуноглобулинни серуми, лечение на мозъка с кортикостероиди, кислородолечение, антиконвулсанти и други.

Енцефалитът е състояние, което подлежи на спешно лечение. В противен случай последиците могат да бъдат много тежки, а в някои случаи дори смъртоносни. Сред най-сериозните усложнения са ниско кръвно налягане, ниски нива на кислород в кръвта, умствени увреждания, личностни промени, проблеми с паметта, мозъчен кръвоизлив.

Статията има информативен характер и не замества консултацията с лекар!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest