Ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Бодежи в пръстите на краката

Бодежи в пръстите на краката

Жана Г.Жана Г.
Новак
554195
Бодежи в пръстите на краката

Бодежите в пръстите на краката могат да бъдат предизвикани от различни причини. Някои от тях са следствие от проблеми със здравето, а другите са симптоми на сериозни заболявания.

Почти всеки човек е изпитвал поне веднъж в живота си усещането, все едно в пръстите на краката му се забиват десетки малки игли. Това усещане може да се предизвика, ако дълго време оказвате лек натиск върху пръстите на краката си, а след това рязко прекъснете натиска. Тогава ще усетите боцкане. В медицината то е познато като парентезия.

Острото или временно боцкане в пръстите на краката може да е предизвикано от увреждане на нерв. Това може да е свързано с някаква травма.

Ако бодежите се появяват често, добре е да потърсите помощта на специалист, тъй като увреждането на нерва може да се отрази зле върху здравето ви.

Бодежи в пръстите на краката

Бодежите в пръстите на краката могат да бъдат предизвикани и от проблем в кръвоснабдяването. Това може да е атеросклероза – блокиране на артериите от плаки, което може да предизвика усложнения по отношение на снабдяването на сърцето с кръв.

Това състояние задължително изисква преглед от специалист. Бодежите в пръстите на краката могат да са предизвикани и от диабет. Той се характеризира и с бодежи в ръцете. Ако усещате боцкане в пръстите на краката и на ръцете, задължително посетете лекар.

Понякога бодежите в пръстите на краката могат да са симптом на заболяване на щитовидната жлеза. Проблемите с щитовидната жлеза могат да предизвикат такива бодежи и дори изтръпване на краката.

Пушенето също може да предизвика бодежи в пръстите на краката. Това обикновено се случва при системно прекаляване с цигарите. Състоянието на тревога и депресия също може да предизвика бодежи в пръстите на краката.

Разширени вени също могат да предизвикат усещането за боцкане в пръстите на краката. Това се проявява най-вече вечер и докато заспивате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
53
47
33
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
стаси
стаси
17.06.2013 09:15
ако бодежите са свързани с атеросклероза с невролог ли трябва да се срещна
1
0