ezine.bg»Статии»Здраве»Народна Медицина»Какво да правим при възпаление на някой пръст

Какво да правим при възпаление на някой пръст

Какво да правим при възпаление на някой пръст
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан подсилена със сребърни йони (размер XS-M)
13.00 лв.
Виж ››

Възпаление на пръстите може да се получи дори при една малка драскотина или раничка. Усещането е много неприятно, възпалението може да се превърне и в загнояваща рана, което го прави сериозен проблем.

Подобен проблем има следните симптоми – подуване, зачервяване и болки на мястото, което е възпалено. Това може да засегне пръстите на краката, както и тези на ръцете.

Възпалението на пръстите на ръцете се нарича панарициум.

Той може да бъде няколко вида, като най-малко болезнен от всички е кожният. Той може да премине само с прочистване на мястото, но ако нещата са по-сложни и имате друг вид панарициум (костен, ставен, подкожен, на сухожилията), следва задължителна хирургическа намеса.

Как можете да с е лекувате вкъщи, ако проблемът е забелязан навреме?

Ако възпалението е в началото, можете да си правите бани с антисептични препарати. Ако изчакате обаче и не обърнете необходимото внимание на болката, може да се наложи и хирургическа намеса. Мястото се обезболява локално, след което се отваря и се премахва и изчиства гнойта. После следват превръзки с дренаж и освен това и приемане на антибиотици за известно време.

Има и природни рецепти, които могат да помогнат в подобни ситуации. Необходима ви е глава лук, масло и малко сапун. Трябва да издълбаете главата на дълбочина толкова, колкото да можете да вкарате пръста си до средата на нокътя.

В издълбаното място на главата лук поставяте малко парченце масло и пак същото количество обикновен сапун.

За около 5 минути се запича във фурната, след което го изваждате и изчаквате да поизстине до толкова, до колкото можете да издържите да сложите пръста си вътре. Дръжте лука докато не изстине напълно.

Усещането не е много приятно, но лукът ще изсмуче гнойта и ще облекчи болката ви. Тази процедура може да се прави няколко пъти на ден – колкото по-често, толкова по-бързо ще ви облекчи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.8
55
42
33
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
04.05.2019 14:12
Вследствие на убождане,получих подуване, инфекция на пръста.Хирургът беше категоричен, че пръста ми трябва да се цепи.От интернет намерих Бабина рецепта, която колкото и да е невероятно ми помогна.След 2 дневни процедури,подутината омекна.На 3 ден се пукна и гнойта започна да изтича.На 5 ден пръста ми беше напълно здрав.
Ето рецептата:
1 ЖЪЛТЪК ,1 СУП.ЛЪЖИЦА МЕД ,2 СУП.ЛЪЖИЦИ БРШНО.
Всички съставки се смесват и се бъркат докато се получи гъсто тесто.
Отделя се една част и се поставя на дебел слой върху възпаленото място
Останалото се прибира в хладилник.
Прави се превръзка с марля, бинт и се държи цяла нощ.За през деня се прави нова превръзка и така докато се пукне възпалението.
2
0
Анонимен
Анонимен
04.05.2019 13:54
Селена
0
0
мсимов2
мсимов2
31.07.2015 17:33
За диабетно болните да не се употребява комбинацията мед и канела тъй като канелата не е достатъчно силен антисептик!!

При диабетно болните гнойните рани се мажат с дермазин като към нето може да се прибави 10% гентамицин или друго мазило антибактериално!

ЙОДАСЕПТ МОЖЕ ДА НАПРАВИ КОРИЧКА А ИНФЕКЦИЯТА
ДА ПРОДЪЛЖИ ОТДОЛУ!

Щом инфекцията спре може да се напудри раната със сулфатиацол за да направи коричка и заздравее!
2
3
мсимов
мсимов
21.03.2014 12:40
Първо се маже с ихтиол да се види има ли гной вътре.

Гнойна рана се маже с гентамицин маз поне седмица или повече и щом спре гнойта се прави смеска между натурален чист мед и канела на прах повече да е канелата и се налага на засегнатото място за да заздравее.

Да се пие вътрешно Беладона 15СН по 2 до 5 на ден за спадане на оток и възпаление препоръчително вечер преди сън.
4
4