ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Съвети при болка в ръката

Съвети при болка в ръката

Жана Г.Жана Г.
Новак
554273
Съвети при болка в ръката

Когато внезапно ви заболи ръката, трябва да разберете дали тази болка е мускулна или ставна. Ако ви боли рамото, лакътят или китката, болката е ставна. Ако ръката ви боли по линиите на мускулите, болката е мускулна.

Припомнете си дали не сте претоварвали напоследък ръката си, не се ли е стигнало до някаква, макар и малка, травма. Ако преди време сте разтегнали сухожилие на ръката си, потърсете помощ от специалист. Ако болката е мускулна, намажете ръката със специален крем, който е с обезболяващо действие.

За намаляване на болките в ставите и мускулите използвайте кремове със загряващ ефект. Но ако болката не преминава в продължение на няколко дни или се появява периодично и се засилва при движение на ръката, задължително е да отидете на лекар.

Болката в ръката може да е симптом на различни заболявания на мускулите и костите – невралгия, артрит, полиартрит. Това може да е симптом и на ревматизъм. Не си поставяйте самостоятелна диагноза.

Съвети при болка в ръката

Ако ви боли ръката, задължително е тя да е в покой, не я натоварвайте. Много често болката в ръката може да възниква при разкъсване на мускулни връзки, счупване на кост или друг вид травми.

Сред причините на болките в ръката може да е прекомерното напрягане на мускулните влакна заради силно физическо натоварване или продължителна работа в едно и също положение.

Болката в ръката може да е симптом на заболявания на сърдечно-съдовата система или на нервната система. Ако сте вдигали нещо тежко, напълно нормално е да усетите след време болки в горната част на ръцете, тъй като сте предизвикали възпаление на мускулите. Тази болка е придружена с усещане за парене през нощта. В такъв случай ръцете имат нужда от пълен покой за дълъг период от време.

Ако ви заболи рязко лявата ръка, това може да е класически симптом на инфаркт. В този случай болката се придружава от необяснимо чувство на страх, пребледняване и гадене, а също и със студена пот. Тази ситуация изисква незабавно викане на бърза помощ.

Болката в ръцете може да е предизвикана и от прекалено продължителна работа на компютъра заради еднообразното натоварване на едни и същи мускули.

В такъв случай помага отварата от коприва и розмарин в равни части, с която се правят компреси на ръката. Може да се използва ластичен бинт, но само за няколко часа, защото иначе ситуацията се влошава. Използвайте специална подложка за ръце, която се поставя пред клавиатурата, за да се избегне прекомерното натоварване на ръцете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.9
511
47
39
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Радка Илиева
Радка Илиева
11.11.2014 01:12
Преди няколко дни си претоварих ръката. Три дни се
мазах с масажно масло, но тъй като не седнах да почивам
болката не утихна.
Накрая реших да изпия 2 капсули кордицепс. Усетих
подобрение след 1-2 часа. Изчаках още 2 часа и изпих още 2
кордицепса - и вече ръката не ме боли. Не съм
предполагала, че толкова бързо ще ме отпусне болката.
14
3
Дари
Дари
30.05.2013 23:23
Тендовагинит.. обездвижване на ръката, витамин В6, травматолог, в по-тежки случаи хирург. Както е споменато - професионално заболяване.
6
8