ezine.bg»Статии»Здраве»Себореен дерматит по кожата на лицето

Себореен дерматит по кожата на лицето

Жана Г.Жана Г.
Новак
554249
Себореен дерматит по кожата на лицето
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
Практичен аксесоар за вашия дом:
Пулсов Оксиметър за пръст PulsOX 50 - D
60.00 лв.
Виж ››

Себорейният дерматит е доста разпространено хронично възпалително заболяване. То е предизвикано от гъбичките Pityrosporum. Тези гъбички живеят върху кожата на здравия организъм, но когато се получи така, че да се наруши бариерната функция на кожата и мастните жлези, се появява себорейният дерматит.

Причини за нарушаване на бариерната функция могат да бъдат проблеми с нервната система, с имунитета, или с хормоналния баланс. Себорейният дерматит се изостря при стрес.

Хората с парализа, както и болните от Паркинсон са предразположени към себореен дерматит на лицето. Класически симптоми на себорейния дерматит са лющенето и възпалението на кожата, което е придружено от сърбеж.

Себорейният дерматит се проявява на границата на косата, атакува веждите и дори миглите, а също така областта на брадата и мустаците.

Върху кожата на главата се появяват малки бели люспи, които приличат на пърхот. Ако болният рядко мие лицето си, процесът се задълбочава и се ускорява, обхваща нови участъци от лицето и лющенето става по-обилно.

Понякога от себореен дерматит са засегнати и челото, областта зад ушите, вътрешната част на ушите, като болният усеща постоянен сърбеж в тези области.

Освен че предизвиква сърбеж и дори болка, себорейният дерматит е много неприятен козметичен дефект, който влияе отрицателно върху самочувствието. Човек изпитва неудобство, като излиза от дома си, тъй като има чувството, че всички го гледат и му се подиграват.

Ако себорейният дерматит на лицето не се лекува, зачервяването и люспите могат да се появят по гърдите и по гърба и да се усложнят от вторична бактериална инфекция.

Често себорейният дерматит на лицето е придружен от силен пърхот. От себореен дерматит страдат около пет процента от младите хора.

Сривове в имунната система могат да предизвикат появата на лющене и сърбеж. Често себорейният дерматит атакува хората с мазна кожа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
52
43
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Jasmin Ivanova
Jasmin Ivanova
28.10.2016 14:49
Изключително упорито заболяване е това себорейния дерматит
1
0
Иван
Иван
12.04.2015 10:59
Повече от 20 години успешно го лекувам с хапчета нистатин. Като се къпя го разтварям във чаша с вода и накрая си го поливам на главата. Първите няколко пъти може и по 2 хапчета и по-често, а после като се изчистите за поддържане е достатъчно 1 път седмично.
19
0
Стефан Жеков
Стефан Жеков
22.02.2018 16:09
Съгласен съм с Иван .Освен хапчета има и крем по лв. от Марешки си го купих .Дали си го втълпих или не , но и аз съм много доволен . А и ако Ви помогне пишете и други да го ползват за да не дават луди нари по разни клиники / както правех и аз /. Късмет !
0
0
Веселина
Веселина
16.11.2015 13:24
Тези хапчета пиете ли ги
8
1