ezine.bg»Статии»Здраве»Здравни Съвети»Паяжини пред очите

Паяжини пред очите

Жана Г.Жана Г.
Новак
554249
Паяжини пред очите
Акумулаторен масажор за глава-17%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Акумулаторен масажор за глава
60.00 лв.
49.80 лв.
Виж ››

Ако пред очите си виждате нещо като паяжина, но паяжина всъщност няма, това не винаги е сериозен проблем на зрението. Паяжините, които могат да бъдат също така и отделни точици, се виждат, когато се гледа чиста едноцветна стена или чисто небе.

Когато погледнете наляво или надясно, паяжините или точиците пред погледа ви започват да се движат в противоположна посока, след което падат надолу.

Такива паяжини често се виждат от късогледи хора, а също така и от хора, които са оперирани от катаракта. В повечето случаи тези симптоми не се придружават от болка.

Но все пак трябва да имате предвид, че ако не сте оперирани от катаракта и не страдате от късогледство, е добре да се консултирате със специалист. Тази реакция може да бъде предизвикана от увреждане на окото.

При поява на плътна паяжина пред очите, и то често, може да става въпрос за сериозен проблем.

Предната част на окото е покрита с роговица, която пречупва светлината, попадаща в окото. Очната леща в окото фокусира изображението върху ретината, която се намира в задната част на окото. Пространството между лещата и ретината е запълнено от стъкловидно тяло.

Стъкловидното тяло е като гел с консистенцията на суров белтък. В този гел може да се получават сгъстявания и когато те започнат да плуват, виждате паяжини пред очите си.

Ако паяжините започнат да се превръщат в линии и облачета, това е сериозен проблем за зрението. Този симптом е знак за промяна на стъкловидното тяло.

Това е нормално за хора, които са над шестдесет години, тъй като стъкловидното тяло остарява. Но за по-млади хора това е сигнал за нарушение на зрението.

Ако виждате паяжина само пред едното си око, веднага отидете на очен лекар. Това може да е предизвикано от отлепване на ретината или да е начало на катаракта или глаукома. Понякога паяжини се виждат и при кръвоизлив в стъкловидното тяло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
54
46
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Мариана
Мариана
25.03.2016 07:07
имам ги от известно време и ми е много неприятно. Моля кажете как да се отърва.Помогнете ми!
15
6
Троян
Троян
03.04.2014 11:13
а как може да се оправи това?
26
0