ezine.bg»Статии»Здраве»Как да се предпазим»Предпазване от хепатит

Предпазване от хепатит

Предпазване от хепатит
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Бял пластмасов кухненски стелаж с колелца - 56см
30.00 лв.
Виж ››

Хепатит А има следните симптоми – пожълтяване на кожата, промяна на цвета на урината и изпражненията, тежест в областта на черния дроб, повръщане, болки и слабост в мускулите.

Хепатит B и С имат скрити симптоми. В началото на самата болест не усещате някаква промяна в здравословното си състояние. Рядко се случва да има някакви симптоми и те обикновено се препокриват с тези на настинка, затова е възможно да не му обърнете внимание. Когато болестта напредне, започват да се появяват по-сериозни симптоми, но често пъти вече е късно за лечение и е възможно дори да се лекувате да бъде неуспешно.

Хепатит А – болестта на мръсните ръце – за да се предпазим от този вид хепатит, трябва да имаме добра хигиена. Не бива да се храним с мръсни ръце, не трябва да похапваме продукти, които не са измити. Най-уязвими са децата, които непрестанно лапат пръстите си и не се съобразяват винаги с миенето на ръцете. Има и ваксина, която може да се приложи, както при деца, така и за възрастни.

Предпазване от хепатит

Хепатит В и хепатит С – хепатит В се предава само по полов и по кръвен път. От 1992 година бебетата се ваксинират. При този хепатит също има възможност за ваксина. Тъй като симптомите му са скрити в началото на болестта е трудно да знаете дали човека с когото общувате е напълно здрав.

Хепатит С се предава най-вече по кръвен път. При този вирус все още не е разработена ефикасна ваксина.

Ако се появи ситуация, в която сте били в контакт с кръв от друг човек – измийте се незабавно. Не използвайте общи игли – това може да се случи дори случайно като си правите татуировка или пък си слагате обеца. Не е грешно да попитате щом се притеснявате за здравето си.

Правете безопасен секс – задължително използвайте презерватив, особено ако е с вашия партньор отскоро. Можете да се доверите, едва когато сте убедени, че и двамата сте здрави и моногамни.

Хепатитът е коварна инфекция, която може да разруши организма изцяло и да остави последствия за организма за цял живот, затова е важно да знаем как да се предпазим, за да не се разболеем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.6
51
42
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати